PREINAČENA PRESUDA DOŽIVOTNOG ZATVORA

Turski pisac i novinar Ahmet Altan pušten na uslovnu slobodu

Brat Ahmeta Altana, novinar Mehmet Altan danas je oslobođen optužbi u istom sudu zbog nedostatka dokaza
693 pregleda 0 komentar(a)
Ahmet Altan, Foto: Screenshot/Youtube
Ahmet Altan, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 04.11.2019. 19:45h

Turski sud je danas u ponovljenom postupku naredio puštanje na slobodu turskog novinara i pisca Ahmeta Altana koga je osudio na preko deset godina uslovno, preinačivši osudu doživotnog zatvora iz prvog, poništenog suđenja.

Kako prenosi novinska agencija Anadolija isti sud je takođe naložio uslovno puštanje na slobodu novinarke i književnice Nazli Ilidžak, koja je, kao i Altan, bila prvobitno osuđena na doživotni zatvor. Oni su bili osumnjičeni za umiješanost u neuspjeli pokušaju državnog udara 2016. 

Kako navodi Anadolija, Altan je osuđen na deset i po godina zatvora uslovno ali je naloženo da se odmah oslobodi pošto je proveo više od tri godina u zatvoru. Novinarka Ildžak osuđena je uslovno na osam godina i devet mjeseci zatvora, i takođe je naloženo da se pusti na slobodu iz istih razloga.

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovjednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspjelog puča 15. i 16. jula 2016. Oni su od početka negirali bilo kakvu umiješanost u puč.

Oni su 2108. osuđeni na doživotni zatvor, ali je u julu kasacioni sud poništio tu presudu ocijenivši da nije trebalo da im se sudi za pokušaj puča nego za pomoć teroristiškoj grupi, što je optužba koja nosi manju zatvorsku kaznu. Po toj tački optužnice su Altan, 69, i Ilidžak, 74 osuđeni danas.

Mehmet Altan, autor više djela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom. Ilidžak koja je do 2013. radila za veliki provladin list Sabah, nalazila se u zatvoru od jula 2016. godine. 

Brat Ahmeta Altana, novinar Mehmet Altan danas je oslobođen optužbi u istom sudu zbog nedostatka dokaza. On je već prošle godine bio pušten na slobodu na osnovu odluke kasacionog suda.