Kipar oduzima državljanstvo sumnjivim stranim investitorima

Kiparska vlada priznala propuste u programu „pasoši za investicije” i pokrenula istragu
1043 pregleda 2 komentar(a)
Pojedine advokatske firme su reklamirale program investicije za državljanstvo, Foto: Reuters
Pojedine advokatske firme su reklamirale program investicije za državljanstvo, Foto: Reuters

Kipar je juče saopštio da je počeo proces oduzimanja državljanstva za 26 osoba koje su ga dobile u okviru tajanstvenog programa „pasoši za investicije”, priznajući da je program imao nedostataka.

Ovo mediteransko ostrvo potresa skandal nakon što je Rojters prošlog mjeseca objavio spisak Kambodžanaca sa kiparskim pasošem, uključujući načelnika policije i ministra finansija. Oduzimanje državljanstva je izuzetno neuobičajeno, a do tog poteza je došlo nakon što su vlasti, zbog izvještaja britanske agencije, pokrenule istragu.

„Savjet ministara danas potvrđuje stav vlade za strogim poštovanjem pravila i uslova kiparskog programa investicija”, kazao je kiparski ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Petrides nakon sastanka vlade koji je trajao četiri sata.

Petrides nije naveo nacionalnost niti identitet pogođenih osoba, ali je kazao da se „to tiče onih” koji su pomenuti u medijskim izvještajima.

Izvori su za Rojters kazali da grupa kojoj će državljanstvo biti oduzeto uključuje devetoro Rusa, osmoro Kambodžanaca, pet kineskih državljana, dvoje Kenijaca, jednog Melezijca i jednog Iranca.

Odluka se takođe odnosi na devet investicionih projekata u kojima su partnerske grupe stranih investitora.

Kipar sprovodi program državljanstvo za investicije od 2013. godine, u okviru kojeg se investicijom od najmanje dva miliona eura može kupiti pasoš zahvaljujući kojem korisnici mogu putovati bez viza širom Evropske unije.

Vlasti tvrde da je program više puta mijenjan, a da je ove godine potpuno reformisan u saradnji sa najmanje pet pravnika. Reklamiranje programa je sada zabranjeno, ali je najmanje jedna advokatska kancelarija dijelila letke sa slikom pasoša posjetiocima na međunarodnom aerodromu.

Tokom pet godina od početka primjene programa do 2018, kiparska vlada je odobrila 1 864 zahtjeva za državljanstvo. Sa članovima porodica korisnika ta cifra je do prošle godine porasla na preko 3200, a sada bi mogla iznositi i 4000, navodi Rojters.

„Bilo je grešaka - na primjer greška je što nijesmo imali kriterijume za, na primjer, osobe visokog rizika”, kazao je Petrides.

Rojters je istragom utvrdio da uticajni politički, poslovni i policijski saradnici kambodžanskog dugogodišnjeg vladara, premijera Hun Sena, u inostranstvu imaju imovinu vrijednu desetine miliona dolara.

Hun Sen je prethodno negirao navode opozicije da njegovi bliski saradnici imaju pasoše drugih država i da u inostranstvu žive na visokoj nozi. Oko 70 odsto Kambodžanaca živi od tri dolara dnevno, navodi se u izvještaju Azijske banke za razvoj.