Izbori produbili neizvjesnost u Španiji

Socijalisti Pedra Sančeza osvojili najviše glasova, ali nedovoljno da formiraju stabilnu vladu, pokazale su ankete
1151 pregleda 0 komentar(a)
Računao da će osnažiti poziciju socijalista: Sančez, Foto: Reuters
Računao da će osnažiti poziciju socijalista: Sančez, Foto: Reuters

Juče održani parlamentarni izbori u Španiji, četvrti u posljednje četiri godine, po svoj prilici neće riješiti politički zastoj u zemlji, budući da nijedna partija ni blok nijesu osvojili dovoljnu većinu za formiranje vlade, pokazale su ankete.

Prema anketama, Socijalistička partija premijera Pedra Sančeza će ostati najveća stranka u parlamentu sa oko 27 odsto osvojenih glasova, a poslije socijalista najviše glasova je osvojila Narodna partija, za koju je prema nezvaničnim rezultatima glasalo oko 20 odsto birača.

Ekstremno desničarska partija Voks je sinoć bila na dobrom putu da postane treća stranka u zemlji, nakon što je udvostručila broj mjesta u parlamentu u odnosu na prošle izbore u aprilu.

Ukoliko rezultati anketa budu potvrđeni Socijalisti i partija Podemos će pojedinačno imati manji broj poslanika u novom sazivu parlamenta nego poslije izbora u aprilu, usljed čega čak, i ako uspiju da se dogovore, neće moći same da formiraju vladu.

U najoptimističnijem scenariju za ljevicu, oni će imati većinu od 176 mjesta u parlamentu od 350 poslanika, ukoliko dobiju podršku manjih regionalnih stranaka i katalonskih separatističkih poslanika.

Rojters navodi da je takav savez teško ostvariv nakon nedavnih nasilnih protesta u Kataloniji.

Polls close in Spain's general election
Četvrti izbori u posljednje četiri godine(Foto: Reuters)

Vršilac dužnosti premijera Pedro Sančez je sazvao izbore računajući da će nakon novog glasanja imati jaču poziciju pošto je njegova Socijalistička partija u aprilu pobijedila na izborima, ali nije uspjela da napravi savez i formira vlade. Analitičari su međutim sinoć upozorili da će jučerašnji izbori samo produbiti krizu i neizvjesnost.

Španija pokušava da oformi stabilnu vladu od 2015. godine, kada su se pojavile nove partije nakon finansijske krize poslije višedecenijske dominacije socijalista i Narodne partije (PP).

Međutim, nakon jučerašnjih izbora jedna stvar je postala jasna: birači su umorni od glasanja, usljed čega se povećava šansa da će se stranke ovog puta potruditi da postignu dogovor oko vlade kako bi izbjegle nove izbore. Prema prvim podacima izlaznost je do šest sati bila malo iznad 56 odsto, što je manje od 60,7 koliko je u to vrijeme iznosila na izborima u aprilu.

„Umorna sam jer ovo nije normalno“, kazala je Elisa Varea. „Nije normalno da ne postignu dogovor. Ukoliko nema apsolutne većine, najmanje što mogu da učine jeste da podrže jedni druge kako bi podigli zemlju na noge, jer ovako više ne ide“.

Poslije jučerašnjih izbora najvjerovatniji ishod je manjinska vlada na čelu sa socijalistima, ali postavlja se pitanje sa kim će se socijalisti udružiti i koliko takva vlada može potrajati uz podijeljeni parlament.

Ranije, njihovi prirodni partneri bila bi ljevičarska partija Unidas podemos (Zajedno možemo). Međutim između ove dvije partije postoje nesuglasice zbog propalih pregovora poslije izbora u aprilu, a pošto nijesu osvojili dovoljnu podršku vjerovatno će pokušati da dobiju podršku regionalnih separatističkih partija u Baskiji i Kataloniji.

Pablo Iglesijas lider Podemosa, juče je uputio novi poziv za formiranje ljevičarske koalicije.

„Što se nas tiče ostavićemo po strani razmirice i početi da radimo zajedno“, kazao je on novinarima nakon glasanja.

Kampanja je bila u sjenci nasilnih protesta separatista u sjeveroistočnom regionu Katalonije prošlog mjeseca, što je dalo podstrek desničarima naročito partijama Voks i PP, čija je antiseparatistička retorika naišla na dobar prijem kod mnogih birača.

Bonus video: