PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE KRITIKOVALA PREDSJEDNIKA FRANCUSKE

Fon der Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida rekla da je Evropa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo
4214 pregleda 3 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters, Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters, Reuters

Predsjednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije u EU, prenosi Tanjug.

To je izjavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je pozvala lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida rekla da je Evropa mnogo toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

"Sada treba da održimo riječ i započnemo pregovore o pristupanju", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Evropskog savjeta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspio je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora s Albanijom.