POKUŠAO DA NAPUSTI OSTRVO

Policija presrela jahtu: Biznismen uhapšen u vezi sa ubistvom malteške novinarke

Karuana Galicija, najistaknutija malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, poginula je u eksploziji automobila bombe ispred svoje kuće blizu malteške prijestonice Valete u oktobru 2017.
5789 pregleda 1 komentar(a)
Fenek je direktor i suvlasnik Tumas grupe, Foto: Reuters
Fenek je direktor i suvlasnik Tumas grupe, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2019. 11:53h

Malteška policija je danas uhapsila poznatog biznismena u vezi sa istragom o ubistvu novinarke Dafne Karuane Galicije, objavio je Rojters.

Jorgen Fenek je priveden pošto je policija presrela njegovu jahtu dok je pokušavao da napusti mediteransko ostrvo prije zore, piše Rojters, pozivajući se na upućene izvore.

Do hapšenja je došlo dan nakon što je premijer Malte, Džozef Muskat predložio pomilovanje osumnjičenog posrednika u ubistvu Karuane Galicije ako ponudi valjane dokaze o tome ko stoji iza ubistva.

Izvori nisu kazali da li je Fenek optužen.

Prema malteškom zakonu, policija ima 48 sati da ispita i optuži osumnjičenog, ili ga oslobodi.

Karuana Galicija, najistaknutija malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, poginula je u eksploziji automobila bombe ispred svoje kuće blizu malteške prijestonice Valete u oktobru 2017.

Njeno ubistvo je šokiralo Evropu i nametnulo pitanja o vladavini prava na tom mediteranskom ostrvu.

Fenek je direktor i suvlasnik poslovne grupe koja je 2013. od malteške države dobila veliku energetsku koncesiju da gradi elektranu na gas na tom ostrvu.

Njegova luksuzna jahta napustila je marinu Portomaso, osam kilometara od Valete, nešto poslije pet sati.

Međutim, plovilo je bilo pod nadzorom i policija ga je brzo zaustavila i naredila da se vrati u luku.

U februaru 2017, osam mjeseci prije nego što je ubijena, Karuana Galicija je pisala na svom blogu o misterioznoj kompaniji u Dubaiju "17 Black Limited", navodeći da je povezana sa malteškim političarima.

Ona, međutim, nije objavila nikakve dokaze i nije mogla da otkrije ko je vlasnik kompanije. Istraga koju je sprovela agencija Rojters kasnije je identifikovala Feneka kao vlasnika.

U mejlu iz decembra 2015, koji su otkrili malteški finansijski regulatori, pisalo je da tajne panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Micija i Kita Šembrija, šefa kabineta premijera Muskata, od "17 Black" očekuju isplate do dva miliona dolara za nedefinisane usluge.

U mejlu se ne pominje gasna elektrana i nema dokaza da je bilo kakav novac pohranjen kod njih.

Šembri i Mici su prošlog oktobra izjavili za Rojters da ne znaju za kakvu povezanost između "17 Black" i Feneka, ili bilo kakav plan da se dobiju isplate povezane sa Fenekom ili energetskim projektom.

Fenek je demantovao da su pravljeni bilo kakvi planovi o isplatama političarima ili bilo kome ko je povezan sa njima.

Mici trenutno obavlja dužnost ministra turizma.

Trojica osumnjičenih za ubistvo novinarke su uhapšeni u decembru 2017, ali vlasti do sada nisu otkrile ko je naručio ubistvo.

Braća Alfred i Džordž Deđorđo i njihov drug Vinsent Muskat, svi u 50-im godinama, optuženi su da su aktivirali automobil bombu.

Muškarac koji je uhapšen u četvrtak, čiji identitet vlasti nisu saopštile, osumnjičen je da je djelovao kao posrednik između osobe koja je naručila ubistvo i počinioca.

On traži pomilovanje u zamjenu za otkrivanje imena naručioca i želi da bude aboliran i za ostala krivična djela.

On je u malteškoj štampi identifikovan kao Melvin Teuma, taksista iz Birkirkare, koji je ranije optužen za učešće u zelenašenju.

Organizacija Reporteri bez granica je u oktobru objavila detaljni izvještaj o slučaju Karuane Galicije, oštro kritikujući manjkavu maltešku istragu.

Na drugu godišnjicu ubistva novinarke, specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Pieter Omtzigt je izrazio zabrinutost da su vlasti možda odbacile dokaze koji bi mogli dovesti do naručioca.

Jedna od najvažnijih istraga ubijene novinarke je bilo otkriće da su dva člana Muskatove vlade odmah nakon stupanja na dužnost postali vlasnici tajnovitih kompanija registrovanih na Panami.

Karuana Galicija ja takođe bila dovela u vezu Muskatovu suprugu sa panamskom kompanijom preko koje su sredstva išla vladajućoj porodici Alijev u Azerbejdžanu.

Muskat i njegova supruga su kategorično odbacili te navode.