Grčka premiješta 20.000 tražilaca azila sa ostrva

Biće zatvorena i tri najozloglašenija prenatrpana kampa na Lezbosu, Samosu i Hiosu, gdje je više od 27.000 migranata, a ukupni kapacitet im je bio svega 4.500, ali za sada nije rečeno do kojeg datuma to treba da se ostvari
283 pregleda 0 komentar(a)
Tražioci azila više neće moći slobodno da šetaju, Foto: Reuters
Tražioci azila više neće moći slobodno da šetaju, Foto: Reuters

Grčka konzervativna vlada objavila je nov sistem upravljanja migracijama, uz premiještanje 20.000 tražilaca azila sa ostrva na kopno već narednih nedjelja, ukidanje postojećih otvorenih kampova na ostrvama, a uređenje objekata za smještaj pritvorskog tipa.

Zamjenik ministra odbrane Alkivijadis Stefanis objavio je ove promjene danas poslije velikog porasta dolaska migranata iz susjedne Turske, tako da u nekim slučajevima broj migranata i izbjeglica premašuje broj stanovnika ostrva na koja stižu, prenosi AP.

Improvizovani izbjeglički logori na Lezbosu i na još četiri ostrva u istočnom Egejskom moru dramatično su prenatrpani uoči još jedne zime, te stotine porodica spavaju u šatorima izvan krcatih objekata, zvanično namijenjenih njima.

Planirane promjene najveće su od 2016. godine kada je postignut sporazum Turske i Evropske unije o ograničavanju dolaska migranata s istoka u Evropu.

Atina je u okviru izmjena najavila zatvaranje tri najveća migrantska kampa, na egejskim ostrvima Lezbos, Samos i Hios, i njihovu zamjenu zatvorenim objektima, pritvorskog tipa, kojima će se utrostručiti kapacitet, mada će to i dalje biti nedovoljno, prenosi Frans pres.

"Rasterećivanje ostrva je prioritet u ovoj fazi", rekao je novinarima Stefanis koji je i specijalni vladin koordinator za migracije.

Biće zatvorena i tri najozloglašenija prenatrpana kampa na Lezbosu, Samosu i Hiosu, gdje je više od 27.000 migranata, a ukupni kapacitet im je bio svega 4.500, ali za sada nije rečeno do kojeg datuma to treba da se ostvari.

Umjesto njih će na ta tri velika ostrva najbliža Turskoj, biti izgrađeni zatvoreni objekti od po 5.000 mjesta, rekao je Stefanis, ali to je za ukupno svega 15.000 ljudi, gotovo upola manje od broja migranata čija je selidba najavljena.

Tražioci azila više neće moći slobodno da šetaju, već će biti zatvoreni u novim kampovima dok se sprovode formalnosti njihovog identifikovanja, razmatranja njihovog statusa i odlučivanja o njihovom premještaju ili vraćanju u Tursku, dodao je on.

Dva kampa na ostrvima Kos i Leros gdje su uslovi manje dramatični, biće preuređena i proširena, rekao je vladin koordinator za migracije.

Vlada novog premijera Kirijakosa Micotakisa iz konzervativne stranke "Nova demokratija" počela je prebacivanje stotina tražilaca azila sa egejskih ostrva na kopno, a cilj joj je da premjesti 20.000 do kraja ove godine.

Međutim i na kopnu se stanovništvo buni zbog toga, ne želeći u svojoj okolini migrante koji u stotinama svakodnevno stižu u Grčku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 40.000 migranata stiglo u Grčku za posljednja četiri mjeseca. Samo prošlog vikenda, po podacima Obalske straže, na pet ostrva u Egejskom moru stiglo ih je više od 1.350.

Premijer Micotakis je rekao da Grčku i druge zemlje na evropskom obodu EU vidi kao "vrlo zgodne parkinge za izbjeglice i migrante", da EU ignoriše problem ponovnog porasta dolazaka migranata u Grčku, i u intervjuu za njemački list "Handelsblat" ukazao da "tako više ne može".

Za sad tako više od 32.000 ljudi i dalje ne znajući šta će sjutra biti s njima, živi u očajnim uslovima u pet centara za prihvat migranata na Lezbosu, Samosu, Lerosu, Hiosu i Kosu, gdje je zvanični kapacitet smještaja za 6.200 ljudi.