Njemačka i Francuska se nadmeću za liderstvo u NATO

Reforme koje su odvojeno predložile Njemačka i Francuska proširile bi prvobitnu svrhu NATO i potencijalno obuhvatile nove oblasti poput rata u Siriji i Bliskog istoka
1160 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo (lijevo) sa Masom (desno) i Le Drijanom (u sredini) juče u Briselu, Foto: AP/Francisco Seco
Pompeo (lijevo) sa Masom (desno) i Le Drijanom (u sredini) juče u Briselu, Foto: AP/Francisco Seco

I Francuska i Njemačka su juče pokušavale da se nametnu kao evropski lider u NATO-u na prvom ministarskom sastanku otkad je francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio da je vojni savez klinički mrtav.

Javno preispitivanje Alijanse dešava se uoči samita povodom 70. godišnjice NATO za dvije nedjelje u Londonu i odraz je šireg transatlantskog trvenja i prostora u liderstvu koji je ostavila odluka Britanije da napusti Evropsku uniju, navodi Rojters.

Usljed pitanja o pouzdanosti predsjednika Donalda Trampa, ljutnje zbog upada Turske u Siriju prošlog mjeseca i sumnji SAD povodom posvećenosti Evrope sopstvenoj odbrani, njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da Evropa ne smije ići sama. Mas je predložio kolegama na sastanku ministara spoljnih poslova NATO da generalni sekretar Jens Stoltenberg formira komisiju eksperata koja bi raspravljala o strateškim pitanjima.

Odvojeno od predloga Berlina, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Ive le Drijan je takođe iznio ideju o grupi „mudrih osoba“ koje bi razmatrale budućnost NATO-a, kazala su dvojica diplomata, navodi Rojters, dodajući da detalji, međutim, nisu poznati.

Obje ideje bi proširile prvobitnu svrhu NATO-a, od osnivanja 1949, da štiti Evropu i Sjevernu Ameriku, i potencijalno obuhvatile nove oblasti poput osmogodišnjeg građanskog rata u Siriji i Bliskog istoka.

Makron je u intervjuu 7. novembra za „Ekonomist“ izrazio sumnju u bezbjednosni princip NATO da je napad ne jednu članicu, napad na sve. On je pozvao na dodatnu integraciju evropske odbrane kako bi se omogućile brže reakcije na krize blizu evropskih granica bez NATO ili SAD.

Makron je takođe rekao da postoji nedostatak koordinacije između evropskih saveznika sa jedne strane, i SAD i Turske, sa druge.

„Ono što je važno je da se ojača političko krilo NATO“, rekao je Mas novinarima po dolasku na sastanak 29 saveznika, uključujući američkog državnog sekretara Majka Pompea, rekavši da je NATO evropsko „životno osiguranje“.

Le Drijan nije javno govorio u NATO-u, ali su neke diplomate kazale da sada očekuju da Pariz poteže tabu pitanja, poput kvaliteta američkog liderstva, imajući u vidu Trampov raniji stav da je NATO zastario.

„Postavlja se pitanje ko bi trebalo da bude prirodni lider Evrope, Francuzi ili Njemci, ili možda i jedni i drugi, i u kom pravcu ide NATO“, rekao je jedan visoki diplomata Alijanse za Rojters.

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide je pozdravila predloge Berlina, ali su ostali tražili dodatne konsultacije.

Od dolaska na dužnost 2017, Tramp je optužio evropske NATO saveznike da ne izdvajaju dovoljno za odbranu i zatražio da udvostruče cilj od dva odsto BDP, koji je postavljen 2014.

Šefovi diplomatije NATO su se u utorak dogovorili da i svemir postane oblast ratovanja i da pominje rast vojne moći Kine. Rojters piše da je cilj ovih odluka da pokažu Trampu da je Alijansa korisna za američke interese.

Bonus video: