očekuje se pobjeda aktualnog predsjednika

Rumuni glasaju na drugom krugu predsjedničkih izbora

Predsjednička ovlašćenja u Rumuniji su ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu
292 pregleda 0 komentar(a)
Johanis glasa, Foto: Reuters
Johanis glasa, Foto: Reuters

U Rumuniji se održava drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika države Klausa Johanisa u nadmetanju sa donedavnom premijerkom Vjorikom Dančilom.

Iako nisu objavljeni rezultati skorašnjih anketa, lokalni kladioničari daju velike šanse da Johanis, koji je obećao da ponovo započne pravosudne reforme, "lako pobijedi".

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene anti-korupcijske mjere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su odali priznanje Johanisu (60) zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči sloboda sudstva.

Predsjednička ovlašćenja u Rumuniji su ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsjednik države može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi glavne tužioce.

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu.