ZAMJERIO MAKRONU ODNOS PREMA ZAPADNOM BALKANU

Tusk: Reforma proširenja ne smije biti na štetu Sjeverne Makedonije i Albanije

Tusk je kritikovao Makrona zato što je blokirao jesenas početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije i upozorio je da se radilo o tome da se pregovori formalno započnu, dakle da se da pozitivni signal koji je potreban Zapadnom Balkanu, a ne da se potvrđuje proširenje
365 pregleda 0 komentar(a)
Tusk, Foto: Betaphoto
Tusk, Foto: Betaphoto

Lider Evropske narodne partije (EPP), donedavni predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk zamjerio je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu odnos prema Zapadnom Balkanu i upozorio da reforma procesa proširenja ne smije da se odvija na štetu Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Mogao bih čak da se složim da je procesu proširenja potrebna reforma, kako to traži Makron, ali ne na štetu tih zemalja. Protivljenje je strateška i geopolotička greška jer nam je kao Uniji potreban stabilan Balkan", rekao je Tusk u intervjuu za poljsku Gazetu viborču i još nekoliko vodećih evropskih listova.

Tusk je kritikovao Makrona zato što je blokirao jesenas početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije i upozorio je da se radilo o tome da se pregovori formalno započnu, dakle da se da pozitivni signal koji je potreban Zapadnom Balkanu, a ne da se potvrđuje proširenje.

"Ako prema Makronu treba da se ponašamo kao prema lideru Evrope onda on mora da osjeća odgovornost za cijelu Evropu a ne samo za Francusku. To je uvijek bila osobina Angele Merkel. Svako pravi greške ali ona uvijek misli istovremeno na Evropu kao cjelinu i spremna je da posveti neke unutrašnje interese radi odbrane Evrope kao cjeline", kazao je Tusk.

Novi predsjednik EPP je takođe u intervjuu koji danas objavljuje Gazeta viborča kritikovao Makrona za odnos prema NATO.

"Moramo da budemo sada veoma oprezni u ovom vrlo kritičnom trenutku kada u Vašingtonu prvi put imamo predsjednika koji je otvoreno protiv Unije kao partnera u Evropi. Ali predsjednici dolaze i odlaze. I iako imamo sada sezonske probleme sa Trampom, baš Makron, kao jedan od najvažnijih lidera Evrope mora veoma da čuva naše odnose sa SAD", rekao je Tusk.

Posljednju kritiku Tusk je uputio francuskom predsjedniku i to zbog njegovih pozitivnih izjava o Rusiji i njenom predsjedniku Vladmiru Putinu.

"Pomalo sam ne razočaran, koliko dezorijentisan. Šta on hoće da postigne, kakvi su mu pravi ciljevi? Nadam se da će Makron ostati dosljedan da zaštiti Ukrajinu od Rusije. Ukoliko ne uspijemo da je zaštitimo, to će biti problem za cijelu Evropu, jer pitanje Ukrajine predstavlja nas same - Evropu sa njenim principima", kazao je Donald Tusk u intervjuu za nekoliko vodećih evropskih listova.