Sukob policije i Sakašvilijevih pristalica u Kijevu, stotinu uhapšenih

Visoki policijski zvaničnik rekao je da je šest demonstranata zatražilo medicinsku pomoć nakon jutrošnjeg sukoba i da su povrijeđena četiri policajca
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2018. 13:56h

Pristalice Mihaila Sakašvilija koje kampuju ispred ukrajinskog parlamenta sukobile su se sa policijom koja je počela da uklanja njihov protestni kamp. Uhapšeno je stotinu ljudi, a deset osoba je povrijeđeno, saopštila je policija.

Visoki policijski zvaničnik Andrej Kriščenko rekao je da je šest demonstranata zatražilo medicinsku pomoć nakon jutrošnjeg sukoba i da su povrijeđena četiri policajca, javlja agencija Interfaks.

Kriščenko je precizirao da je do sukoba došlo kada je policija stigla u kamp radi istrage vezane za raniji sukob, koji je izbio u utorak, a u kojem je povrijeđeno petnaest policajaca, navodi AP.

"Moramo da izvršimo inspekciju po dvijema sudskim odlukama i da pretražimo ovu oblast... Potom će komunali radnici očistiti ovo mjesto", rekao je načelnik policije, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je tokom pretrage kampa pronašla ručne i dimne bombe, i molotovljeve koktele.

"Policija u opremi za suzbijanje nereda prišla je sa dve strane i privela skoro sve ljude iz kampa. Kamioni su počeli da rasturaju kamp i demoliraju barikade", rekao je poslanik i Sakašvilijev saveznik Jehor Sobolev.

Protestni kamp formirale su u oktobru pristalice Mihaila Sakašvilija, bivšeg gruzijskog predsjednika koji je postao istaknuti opozicionar u Ukrajini, odakle je deportovan 12. februara, podsjeća američka agencija.

Većina Sakašvilijevih pristalica napustila je kamp nakon njegovog odlaska iz zemlje, ali su neki aktivisti ostali, napominje britanska agencija.

Kamp je ogranak šireg opozicionog pokreta koji održava redovne mirne proteste u Kijevu tražeći ostavku predsjednika Ukrajine Petra Porošenka zbog zastoja u reformskim naporima.

Demonstranti traže i uspostavljanje nacionalnog suda protiv korupcije.

Galerija

Bonus video: