Rusi se na Putinov poziv takmiče da krste novo "oružje Sudnjeg dana"

Ruske diplomate su pokušale da takmičenje za davanje naziva oružja prošire van granica Rusije, a Ambasada u Vašingtonu je "tvitovala" link veb-stranice Ministarstva odbrane.
132 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2018. 08:29h

Za samo jedan dan nagomilali su se predlozi: "Kraken" za novu podmornicu bez posade koja može da razara obale moćnim nuklearnim eksplozijama, a "Balalajka" za futurističku krstareću raketu na nuklearni pogon, koja može da neprekidno oblijeće Zemlju.

Rusi zasipaju Ministarstvo odbrane predlozima naziva za novo rusko nuklearno oružje, "onlajn" učešćem u takmičenju koje je objavio predsjednik Vladimir Putin u govoru o stanju države u četvrtak.

Mnogi od predloga u petak odražavaju crni humor po kojem su Rusi poznati.

Neko je predložio da se raketa nazove "Sankcije", očigledno zbog ekonomskih sankcija Zapada protiv Rusije zbog podrške separatistima u Ukrajini.

Neko drugi je predložio da se raketa nazove "Otopljenje", sarkastično aludirajući da će prijetnja nukleranim projektilom napokon pomoći zagriti odnose između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Kraken" - izmišljeno džinovsko morsko čudovište iz Sjeverrnog ledenog okeana koje je postalo popularno u seriji filma "Pirati s Kariba", izgleda da odražava prirodu "drona" na nuklearni pogon koji je namijenjen da se neprimjetno prišunja obali i razvali je teškom nuklearnom bojevom glavom.

Nazivanje "nevidljive" rakete sa atomskim pogonom po ruskom narodnom muzičkom instrumentu, udara u žicu duge ruske tradiciju davanja bezazlenih naziva nekom od najsmrtonosnijeg oružja.

Ima i prilično psovki kao naziva. Ima i drugih, rukovođenih patriotskim osjećanjima, da se oružje nazove po legendarnim ruskim ratnicima ili i po samom Putinu.

Lider pokrajine Čečenije, Ramzan Kadirov, predložio je da se krstareća raketa na nuklearni pogon nazove "Palmira", po znamenitom istorijskom nalazištu u Siriji, koje je pod zaštitom ruskih borbenih aviona preoteto od grupe Islamske države. To mjesto je pretrpjelo veliku štetu u borbama.

"Naziv rakete bi trebalo da ovjekovječi naše momke koji su poginuli u Siriji", rekao je Kadirov. "Pobjeda Rusije u Palmiri označila je prekretnicu u borbi protiv Islamske države".

Ruske diplomate su pokušale da takmičenje za davanje naziva oružja prošire van granica Rusije, a Ambasada u Vašingtonu je "tvitovala" link veb-stranice Ministarstva odbrane.

Govoreći u petak na javnom skupu u Kalinjingradu, Putin se ponovo hvalio novim oružjem, rekavši da se podvodni "dron" koji još nema naziv, kao ni krstareća raketa na nuklearni pogon, i interkontinentalno hipersonično udano vozilo koje se zove "Avangard", graniče s naučnom fantastikom.

Rekao je da podvodni "dron" "plovi brže od bilo kojeg površinskog broda koji postoji danas, ne bih da vam kažem brzinu, ali to je nevjerovatno!".

Hipersonično vozilo "leti brzinom 20 puta brže od zvuka ... i može manevrisati hiljade kilometara nagore i nadolje, i desno i lijevo!", rekao je Putin, živo pokazujući rukama kako to može da skreće. "To je kao naučna fantastika!".

Rekao je da je razvoj "Avangarda" postao moguć zahvaljujući stvaranju novih materijala.

"Mi radimo na tome već dugo", rekao je. "I druge zemlje su pokušale, ali očigledno do sada nisu uspjele da ga naprave, a mi smo uspjeli zahvaljujući novim materijalima".

Dok traje takmičenje za nazive oružja, ruski zvaničnici i poslanici tvrde da Putinov govor nije bio objavljivanje nove trke o naoružanju, već upozorenje Vašingtonu da se prema Rusiji odnosi kao ravnopravnom partneru.

"Rusija nema namjeru da uđe u trku u naoružanju", rekao je portparol Putina Dmitrij Peskov u petak, dodajući da je oružje koje je predstavio ruski lider, ima za cilj održavanje "strateškog pariteta, što je od suštinskog značaja za održavanje mira i stabilnosti".

Pentagon je u četvrtak odbacio Putinove hvaljenje razvojem niza novog nuklearnih oružja, rekavši da je američka raketna odbrana spremna da štiti zemlju, ali da nije usmjerena u Rusiju.

Galerija

Bonus video: