POSLJEDICE BREGZITA

Sjeverna Irska pred izborom: Ujedinjena Irska ili ostanak u sklopu Velike Britanije

Irski nacionalisti, koji traže uniju sa Republikom Irskom, kažu da su članstvo u EU i otvorene granice bile glavni dio mirovnog sporazuma iz 1998. godine koji je okončao 30 godina sektaškog i političkog nasilja
1764 pregleda 5 komentar(a)
Sjeverna Irska, Foto: Shutterstock
Sjeverna Irska, Foto: Shutterstock

Irski nacionalisti i probritanski unionisti u Sjevernoj Irskoj započeli su danas razgovore o obnavljanju lokalne vlade.

Sjeverna Irska je bez lokalne administracije gotovo tri godine, a razgovori o obnovi dolaze u vrijeme kada izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ugrožava ionako delikatnu političku ravnotežu.

Šin Fejn se povukla iz vlade januara 2017. ocjenivši da nema tretman ravnopravnog partnera. Od tada Šin Fejn i najveća probritanska stranka Demokratska Unionistička stranka svaljuju krivicu jedna na drugu za neuspjeh u formiranju vlade.

Izborna pobjeda premijera Borisa Džonsona znači da je Bregzit sada izvjesnost, a Sjeverna Irska kao jedina od konstitutivnih djelova Velike Britanije, ima kopnenu granicu sa državom EU i izložena je mnogim potencijalnim posljedicama.

Unionisti, koji žele da Sjeverna Irska ostane britanska, boje se da će Džonsonova odluka da Sjevernu Irsku uskladi sa tržištem EU trasirati njen put ka Ujedinjenoj Irskoj.

Irski nacionalisti, koji traže uniju sa Republikom Irskom, kažu da su članstvo u EU i otvorene granice bile glavni dio mirovnog sporazuma iz 1998. godine koji je okončao 30 godina sektaškog i političkog nasilja.

Ukoliko ne postignu sporazum do 13. januara, biće ponovo održani izbori i ako ni poslije toga ne bude uspostavljena lokalna vlada, britanska vlada će morati da razmišlja o direktnom upravljanju iz Londona, što bi sigurno kritikovali nacionalisti u Sjevernoj Irskoj.