Politiko: Pravoslavni vjernici i sveštenstvo okreću se protiv Putina

Ne samo da su pravoslavni hrišćani činili značajan broj demonstranata koji su ove godine širom Rusije učestvovali u prodemokratskim protestima, već je mnogo njih otvoreno označilo svoju vjeru kao osnov za preuzimanje akcije, navodi Politiko
11250 pregleda 31 komentar(a)
Putin u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu na Božić 7. januara 2019., Foto: BETA/AP
Putin u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu na Božić 7. januara 2019., Foto: BETA/AP

Pravoslavni vjernici i pripadnici sveštenstva sve više se okreću protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuje briselski portal Politiko, ilustrujući tu tvrdnju učešćem brojnih vjernika, ali i sveštenika u prodemokratskim protestima tokom ove godine, prenosi Tanjug.

Dok se Putin pripremao da osvoji treći mandat 2012. godine, moćni ruski patrijarh Kiril opisuje njegovu vladavinu kao "čudo božije", a njegovi komentari iznijeti tokom predizbornog gostovanja na televiziji sa predsjednikom, bili su, prema mišljenju kritičara, prava ilustracija narušavanja razdvojenosti crkve i države utvrđenog post-sovjetskim ustavom Rusije, piše Poltiko.

Portal dodaje da je, tokom godina koje su uslijedile, Putin, koji izražava duboku pravoslavnu vjeru, prešao na ultra-konzervativizam, pozicionirajući se kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti.

Kako se bližila 2019. godine, dok su institucije Ruske pravoslavne crkve i dalje bile većim dijelom lojalne sekularnim vlastima, odnosi Kremlja sa pojedinim običnim vjernicima koji su nekada bili posmatrani kao Putinovo glavno biračko tijelo, postajali susve napetiji, ocjenjuje Politiko.

Ne samo da su pravoslavni hrišćani činili značajan broj demonstranata koji su ove godine širom Rusije učestvovali u prodemokratskim protestima, već je mnogo njih otvoreno označilo svoju vjeru kao osnov za preuzimanje akcije, navodi portal i dodaje da je prekretnica za mnoge bio oštar odgovor demonstranata u Moskvi kada je opozicionim političarima bilo zabranjeno da se kandiduju na izborima za gradsku Dumu, prenosi Tanjug.

"To je bio prvi put sa je sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve kolektivno stupilo u akciju, a da ih crkveni velikodostojnici nisu sankcionisali", kazala je ekspertkinja za religiju Ksenija Luščenko.

Spremnost religioznih Rusa da se pridruže prodemokratskim protestima stavila ih je na metu strogih kazni kojima su izložene opozicioni političari, piše dalje Politiko.

Portal navodi da je to izazvalo i neviđen odgovor pojedinih vjerskih vođa koji sve više riskiraju u odbrani vrijednosti koje povezuju sa svojim uvjerenjima i za koje smatraju da ih ruske vlasti krše.

Politiko podsjeća da su sveštenici Ruske pravoslavne crkve u septembru potpisali otovoreno pismo u kojem se osuđuju, kako je navedeno, represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima.

"Apelujemo na one koji posjeduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatrate sebe vjernicima. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna i upotreba sile ne treba da se izvodi uz neopravdanu okrutnost", navodi se u pismu koje je potpisalo skoro 200 sveštenika.

Pismo je bilo izraz nezavisnosti klera bez presedana i probudilo je sjećanja na disidentske sveštenike kao što je otac Galeb Jakunjim, koji sezalagao za poštovanje ljudskih prava tokom zvanično ateističke sovjetske ere, ocjenjuje Politiko, a prenosi Tanjug.

Bonus video: