REZULTATI ANKETE

Najviše Njemaca želi Merca za nasljednika Angele Merkel

Merc je prije godinu dana tijesno izgubio u trci za predsjednika stranke protiv Kramp-Karenbauer
957 pregleda 0 komentar(a)
Merc, Foto: AP
Merc, Foto: AP

Njemci bi na mjestu kandidata konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za kancelara najradije vidjeli Fridriha Merca, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja.

Prema anketi YouGov sprovedenoj za njemačku novinsku agenciju dpa, 13 posto ispitanika željelo bi da dugogodišnji političar CDU-a naslijedi njemačku kancelarku Angelu Merkel na sljedećim njemačkim saveznim izborima.

Nakon Merca po popularnosti slijedi vođa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Seder s osam posto podrške, te politička odabranica sadašnje kancelarke i sadašnja čelnica CDU-a Anegret Kramp-Karenbauer s 5,2 posto podrške. Slijedi premijer Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Lašet s 5,0 posto podrške i savezni ministar zdravlja Jens Špan s 4,7 posto.

Većina anketiranih, njih 59 posto, rekla je da ne bi odabrala nijednog od tih kandidata za kancelara ili se nije željela uopšte izjasniti u anketi, prenosi Hina.

Među biračima CDU-a uvjerljivo po popularnosti vodi bivši vođa poslaničkog kluba u Bundestagu Merc s 23 posto glasova, slijedi Seder s 14 posto, a samo 10 posto odabralo bi Kramp-Karenbauer.

Lani tijesno izgubio

Merc je prije godinu dana tijesno izgubio u trci za predsjednika stranke protiv Kramp-Karenbauer.

Samo trećina anketiranih misli da bi Socijaldemokrate trebalo da nominuju kandidata za kancelara na sljedećim izborima, a čak 39 posto smatra da ta stranka lijevog centra, čija je popularnost pala na ispod 20 posto, ne bi trebalo nikoga da  kandiduje.

Većina SPD-ovih birača ipak želi da stranka ima kancelarskog kandidata -  56 je posto za, a 28 posto protiv.

Kancelarskog kandidata SPD-a žele i birači Stranke zelenih (52 posto) i stranke Ljevica (48 posto). Kad bi se te dvije stranke udružile sa SPD-om u koaliciju, Njemačka bi najvjerovatnije dobila socijaldemokratskog premijera.

Ipak, u ovom trenutku Zeleni vode ispred SPD-a po anketama.