NA KRATKO IZBILI INCIDENTI U PARIZU

U Francuskoj protesti Žutih prsluka i sindikata, nastavak štrajka

Jedan od lidera tog pokreta Žerom Rodrig osudio je "policijsko nasilje" i na društvenim mrežama se pojavila njegova fotografija na kojoj se drži za lice, navodeći da ga je jedan policajac udario u glavu. Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala taj protest
799 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjih protesta, Foto: Michel Euler/AP
Sa današnjih protesta, Foto: Michel Euler/AP

U Francuskoj su danas održani protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci" kao i okupljanja nezadovoljnih građana na poziv sindikata, dok je nastavljen štrajk željeznice, prenijeli su danas tamošnji mediji.

List Parizijen (Le Parisien) javio je da su incidenti kratko izbili u Parizu na skupu protiv reforme penzija, na poziv "Žutih prsluka" koji više od godinu dana subotom protestuju protiv državne politike.

Jedan od lidera tog pokreta Žerom Rodrig osudio je "policijsko nasilje" i na društvenim mrežama se pojavila njegova fotografija na kojoj se drži za lice, navodeći da ga je jedan policajac udario u glavu. Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala taj protest.

Protesti su održani u Tuluzu, Renu, Sent-Etijenu, Bordou, Lionu, Nansiju i Amijenu. Tokom večeri u Parizu su najavljeni protesti na poziv sindikata.

Istovremeno sa protestima širom zemlje, nastavljen je štrajk željeznice koji je danas ušao u 24. dan i duže traje od protesta i štrajka 1995. godine kada je tadašnji premijer Alen Žipe odustao od reforme penzija i socijalnog osiguranja.

Preporučujemo za Vas