Holandski poslanik ponovo organizuje takmičenje za "najbolju karikaturu proroka Muhameda"

Vilder je i u junu 2018. najavio da namjerava organizvovati takvo takmičenje , ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću
2068 pregleda 1 komentar(a)
Vilders, Foto: Luca Bruno/AP
Vilders, Foto: Luca Bruno/AP

Holandski poslanik krajnje desnice Gert Vilders objavio je u subotu uveče da će ponovo organizovati takmičenje za najbolju karikaturu proroka Muhameda, više od godinu dana pošto je zbog prijetnji smrću i protesta otkazao takvo takmičenje.

Gert Vilders, poznat po svojim protivislamskim stavovima, pozvao je pratioce na Tviteru da mu "pošalju karikature koje prikazuju Muhameda".

Poslanik želi organizovati takmičenje u prostorijama holandskog parlamenta u Den Hagu, pozivajući se na slobodu govora.

"Sloboda govora mora pobijediti nasilje i islamsku fetvu", napisao je čelnik Stranke za slobodu (PVV), najveće opozicione stranke u holandskom parlamentu.

Vilder je u junu 2018. najavio da namjerava organizvovati takvo takmičenje , ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću.

Prijedlog je naišao na osudu muslimana u svijetu, naročito u Pakistanu, gdje se održalo više protesta, nakon kojih su se dogodili neredi u Holandiji.

Holandski sud je u novembru osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme "terorističkog napada" na poslanika.

Holandska država osigurava Gertu Vildersu (56) 24-satnu zaštitu.

Bonus video: