Picula: Makronova blokada neplanirano vratila fokus EU na Zapadni Balkan

Picula u razgovoru za Dojče vele ukazuje na činjenicu da su od trenutka "francuske blokade", odnosno uslovljavanja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije reformom procesa pristupanja, sve najznačajnije EU institucije, kao i najviši zvaničnici Unije, podržali evropsku perspektivu Zapadnog Balkana
660 pregleda 0 komentar(a)
Zastava EU, Foto: Shutterstock
Zastava EU, Foto: Shutterstock

Izvjestilac Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu Tonino Picula rekao da je francuski predsjednik Emanuel Makron "napravio grešku" blokiranjem pristupnih pregovora Tirane i Skoplja, ali da je ujedno i "postigao neplanirano" – a to je da vrati fokus EU na pitanje proširenja, prenosi danas Dojče vele.

Picula u razgovoru za Dojče vele ukazuje na činjenicu da su od trenutka "francuske blokade", odnosno uslovljavanja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije reformom procesa pristupanja, sve najznačajnije EU institucije, kao i najviši zvaničnici Unije, podržali evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Upravo je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, odnosno politika proširenja EU, snažan alat za stabilizaciju tog regiona koji je u proteklih tridesetak godina preživio čak pet ratova", rekao je Picula.

Pored nove predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varhejija, koji su se već na početku svojih mandata jasno založili za nastavak evrointegracionog procesa zemalja-regiona Zapadnog Balkana, Tonino Picula navodi i značajnu podršku zemalja-članica EU.

Picula je rekao da su i velike članice Unije kao Nemačka i Italija, ali i manje, kao što je Austrija, svjesne važnosti politike proširenja.

"To su sve zemlje koje su veliki politički, ekonomski i simbolički kapital uložile u proširenje. Verujem da unutrašnjepolitičke kalkulacije francuskog predsednika Makrona neće odjednom promeniti njihov fokus", rekao je Picula za Dojče vele.

On je izrazio očekivanje da će 2020. godina i samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu donijeti povratak kredibiliteta i zamaha politike proširenja.

"Nadam se da će samit u Zagrebu u maju biti ta velika prilika da Evropska unija ojača svoje garancije prema Zapadnom Balkanu i da će bolja atmosfera biti dodatni zamah politici proširenja", rekao je Tonino Picula za Dojče vele (DW).

Evropski parlament je u okviru diskusije o promeni metodologije procesa pristupanja Uniji, a uoči samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, izabrao Piculu, poslanika EP iz redova hrvatskih socijaldemokrata, za izvjestioca za preporuke o Zapadnom Balkanu, podseća Dojče Vele.

U Briselu se navodi da je uloga Picule konkretizovanje stava i jačanje uloga Evropskog parlamenta u debati o politici proširenja EU u koju su se poslednjih meseci intenzivno uključile zemlje-članice, ali i Evropska komisija i Savet EU.

Picula je rekao da radi na setu preporuka za samit u Zagrebu u maju 2020. koji će sadržati objektivni pregled evolucije i rezultata metodologije trenutnog sistema pregovaranja. Kako je dodao, on će u dokumentu integrisati i nove predloge koji bi trebalo da doprinesu novom zamahu sada usporene politike proširenja EU.

U pripremi prijedloga on će razgovarati sa većim brojem predstavnika različitih institucija, organizacija i političkih opcija, kako sa kritičarima, tako i sa onima koji podržavaju politiku pristupanja.

Kako navodi Dojče Vele istovremeno, iz Brisela pozivaju sve aktere da zadrže fokus na Zapadnom Balkanu i posvećenije rade na pripremama zagrebačkog samita koji se smatra "ključnim" za davanje odgovora na sva problematična pitanja u okviru politike proširenja.

Bonus video: