Grčka, Kipar i Izrael potpisuju sporazum o istočnomediteranskom gasovodu

Cilj je da te tri zemlje postanu važna karika u lancu snabdijevanja Evrope energentima ali i da pokažu odlučnost prema pretenzijama Turske na energetska nalazišta u regionu, navodi Frans pres
1021 pregleda 0 komentar(a)
gasovod, Foto: Shutterstock
gasovod, Foto: Shutterstock

Grčka, Kipar i Izrael večeras bi trebalo u Atini da potpišu sporazum o izgradnji Istočnomediteranskog gasovoda IstMed (EastMed), velikog projekta za istočno Sredozemlje.

Trojica lidera, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis i grčki premijer Kirjakos Micotakis, će poslije razgovora danas potpisati međudržavni sporazum u 18.30 časova po lokalnom vremenu.

Cilj je da te tri zemlje postanu važna karika u lancu snabdijevanja Evrope energentima ali i da pokažu odlučnost prema pretenzijama Turske na energetska nalazišta u regionu, navodi Frans pres.

Pred polazak iz Izraela jutros sa svojim ministrom energetike Juvalom Stajnicom izraelski premijer Netanjahu je u saopštenju rekao da je savez te tri zemlje od ogromnog značaja za "energetsku budućnost Izraela" i za "stabilnost u regionu".

Grčki ministar za energetiku i životnu sredinu Kostis Hacidakis je rekao za grčku televiziju Antena da je gasovod "projekt mira i saradnje u i istočnom Sredozemlju, uprkos turskim prijetnjama".

Gasovod dug 1.872 kilometara, čiji najveći deo je pod vodom, omogućiće transport izmedju devet i jedanaest milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz ofšor rezervi kod Kipra i Izraela ka Grčkoj, kao i ka Italiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope posredstvom gasovoda Poseidon i IGB.

Planovi o projektu počeli su 2013, kada je grčka javna kompanija za prirodni gas Depa, koja je upisala taj projekat u spisak radova od zajedničkog interesa EU, dobila sredstava iz evropskih fondova da pokrije dio pripremnih radova.

Trošak izgradnje gasovoda do Italije procijenjen je na šest milijardi evra. Predugovor će biti potpisan danas popodne u grčkom ministarstvu za ekologiju i energiju izmedju Depe i izralsko-američkog konzorcijuma Energean Oil & Gas, koji koristi veliko nalazište gasa Leviatan u Izraelu.

Za Grčku i Kipar ubrzavanje projekta IstMed je način za Atinu da se suprotstavi pokušajima susjedne Turske da spriječi projekat, naveo je juče u komentaru grčki list Katimerini.

Otkriće poslednjih godina velikih gasnih nalazišta u Sredozemlju je podstaklo intersovanje zemalja regiona.

Grčka televizija ERT projekat "Istmed" naziva "odbrambenim štitom protiv provokacija iz Turske", što jasno pokazuje da je iz perspektive Atine gasovod odgovor na nedavno približavanje Turske i medjunarodno priznate vlade u Libiji, prenosi Dojče vele.

Već godinama se Grčka, Kipar i Turska spore oko prava na eksploataciju nalazišta gasa u istočnom Sredozemlju. Krajem 2019, Libija i Turska potpisale su sporazum po kojem je njihova zajednička privredna zona formirana u skladu s njihovim željama. I kojim su one medju sobom podelile veliki deo istočnog Egejskog mora, podseća Dojče vele. Ali baš kroz to područje bi trebalo da prodje gasovod Istmed.

Bonus video: