Mišel: Zapadnom Balkanu poslati jasan signal oko proširenja

Predsjednik Evropskog savjeta se zalaže za definisanje smjernica u vezi sa procesom pristupanja Evropskoj uniji
1321 pregleda 0 komentar(a)
Početak predsjedavanja je obilježen svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu, Foto: BETA
Početak predsjedavanja je obilježen svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu, Foto: BETA

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je juče u Zagrebu da treba da budu definisane smjernice vezane za proces pristupanja Evropskoj uniji i ocijenio da treba poslati jasan signal zemljama zapadnog Balkana koje žele da budu kandidati za pristupanje, jer je to prilika da se demonstrira uticaj Unije.

„Moramo definisati zajedničke smjernice vezano za proces pristupanja“, rekao je Mišel poslije susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare. On je dodao da se to prije svega odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje nisu otvorile pregovore zbog blokade dijela članica, na čelu sa Francuskom.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je za Hrvatsku, tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU, posebno važan sastanak na vrhu EU i država zapadnog Balkana u maju ove godine u Zagrebu.

„Nama je drago da je Šarl Mišel prihvatio našu inicijativu i da će zajedno sa nama raditi i na pripremi i na zaključcima koji treba da odrede dinamiku budućih odnosa svih šest nama susjednih država prema EU“, rekao je Plenković. On je dodao da Hrvatska želi da pošalje poruku da je „ovo dio Evrope i svijeta o kojem ima specifična znanja i tu činjenicu želi da iskoristi“.

„Hrvatska je uspješna priča od 2000. do danas, jedini smo prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u region, o čemu je tada bilo govora, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj i suverenitet članstvom u EU, omogućili bolji ekonomski razvoj, veću solidarnost i veća ulaganja. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterijuma, svim zemljama jugoistočne Evrope“, naglasio je Plenković. Na pitanje novinara o mogućoj deblokadi odluke o pristupnim pregovorima EU, prije svega sa Sjevernom Makedonijom, Plenković je odgovorio da je o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

„Na tome radimo predano”, dodao je Plenković. Delegacija EU koju predvodi predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj povodom početka šestomjesečnog predsjedavanja te zemlje Savjetom EU. Zbog dolaska visokih evropskih zvaničnika, mjere bezbjednosti u Zagrebu su podignute na najviši nivo, a angažovano je nekoliko stotina pripadnika policije.

Ključne teme susreta bile su i pokušaj dogovora o novom višegodišnjem finansijskom okviru sa zemljama članicama, kao i završetak pravnih procedura oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Bonus video: