Slovački ministar kulture: Ne mogu da podnesem da jedan novinar bude ubijen za vrijeme mog mandata

Ubistvo novinara osudili su slovački i evropski zvaničnici
3 komentar(a)
Marek Madarič, Foto: Beta-AP
Marek Madarič, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2018. 15:05h

Slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, podnio je ostavku nakon ubistva istraživačkog novinara, piše Tanjug.

"Iskreno govoreći, kao ministar kulture ne mogu da podnesem da jedan novinar bude ubijen za vrijeme mog mandata", rekao je Madarič na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, javlja Rojters.

Ubijeni novinar Jan Kucijak (27) izvještavao je o krivičnim prestupima biznismena među kojima su neki bili povezani s političarima. Ustrijeljena tijela Kucijaka i njegove djevojke pronađena su proteklog vikenda u njihovoj kući u mjestu Velka Mača, istočno od prijestonice Bratislave.

Svi slovački mediji su jutros objavili nedovršenu priču na kojoj je radio ubijeni istraživači novinar, prenio je EU Observer.

Kucijakova priča navodi umješanost italijanskog preduzetnika navodno povezanog sa kalabrijskom mafijom u slovačke farme i kompanije koje se bave energetikom.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čovjeku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

Vlada je ponudila milion eura za informacije koje bi pomogle u pronalaženju odgovornih za ubistvo.

Kucijak je radio za novinarski sajt "Aktualne.sk", a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska pozvao je na brzu istragu.

"Moramo da pronađemo one koji su to učinili što je prije moguće i da osiguramo bezbjednost svih novinara", naveo je Kiska u saopštenju poslije ubistva.

Ubistvo novinara osudili su slovački i evropski zvaničnici.

Bonus video: