Penzionisani papa povlači svoj potpis iz sporne knjige o celibatu

Papa Benedikt XVI je u knjizi "Iz dubine našeg srca - sveštenstvo, celibat i kriza Rimokatoličke crkve" napisanoj zajedno sa gvinejskim kardinalom stao u odbranu svešteničkog celibata
1278 pregleda 0 komentar(a)
Papa Benedikt XVI, Foto: Arhiva
Papa Benedikt XVI, Foto: Arhiva

Penzionisani papa Benedikt XVI odlučio je danas da povuče svoje ime i potpis iz sporne knjige koja je protumačena kao pokušaj uticaja na papu Franju o osjetljivom pitanju svešteničkog celibata.

"Mogu da potvrdim da sam po nalogu pape Benedikta XVI zatražio od kardinala Roberta Saraha, glavnog autora kinjige, da skine ime pape", izjavio je Georg Gensvajn, lični sekretar penzionisanog pape, čije je pravo ime Jozef Racinger.

Papa Benedikt XVI je u knjizi "Iz dubine našeg srca - sveštenstvo, celibat i kriza Rimokatoličke crkve" napisanoj zajedno sa gvinejskim kardinalom stao u odbranu svešteničkog celibata.

Papa Franja je nedavno rekao da će napisati dokument na osnovu rezultata sinoda biskupa o Amazonu u oktobru 2019. Većina biskupa je na tom sastanku tražila rukopoloženje oženjenih muškaraca kao rješenje za manjak sveštenika u Amazonu, gdje može da prođe više mjeseci prije nego što se održi misa.

Benedikt XVI se povukao sa čela Rimokatoličke crkve u februaru 2013. godine.

Bonus video: