Plakati u znak sjećanja na deportovanu djecu Јevreje u Parizu

Izmedju 1942. i 1944. nešto više od 6.000 dece uhapšeno je u Parizu
628 pregleda 0 komentar(a)
Makron ispred renoviranog memorijalnog zida sa imenima žrtava holokausta u Parizu, Foto: Beta /AP
Makron ispred renoviranog memorijalnog zida sa imenima žrtava holokausta u Parizu, Foto: Beta /AP

Aktivisti Unije jevrejskih studenata u Francuskoj tokom noći su na vratima zgrada u Parizu zalijepili oko 1.500 plakata u znak sjećanja na jevrejsku djecu deportovanu za vrijeme holokausta, izjavila je predsjednica te organizacije.

Između 1942. i 1944. nešto više od 6.000 djece uhapšeno je u Parizu.

"U ovoj ulici su živjeli Glik Natan (16 godina), Rubin Žermen (šest godina) Rubin Žanet (12 godina) žrtve nacističkog varvarstva, deportovani su zato što su Jevreji za vrijeme holokausta između 1942-1944. Prolaznici sjetite se njihovog imena", piše na jednom plakatu u Parizu.

Predsjednica Unije jevrejskih studenata u Francuskoj, Noemi Madar, je povodom 75. godišnjice oslobađanja logora Aušvic-Birkenau, rekla je da je oko 100 aktivista učestvovalo u lijeplenju plakata i da će se akcija završiti tokom nedjelje.

Ona je rekla da su se oslanjali na podatke koje je prikupio bračni par Serž i Beate Klarsfeld, predsjednici Udruženja sinova i ćerki deportovanih Jevreja Francuske, koji su registrovali imena i adrese te djece, a jedan istoričar je to pretočio u interaktivnu mapu 2012. godine.

"To su imena i prezimena koja ožive", rekla je Madar i dodala da je to važno u trenutku kada se ponovo javljaju antisemitska djela i govor mržnje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je otvorio Zid imena, gdje je zapisano 76.000 imena Jevreja deportovanih iz Francuske u obnovljenom Memorijalnom centru za holokaust u Parizu.

Bonus video: