EU priprema plan borbe protiv raka

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Evropskom parlamentu u Briselu da bi novi pristup podrazumevao prevenciju, istraživanje, ranu dijagnozu, novu strategiju prikupljanja podataka kao i jednakost u pristupu terapiji protiv raka u Evropi
985 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Darko Bandic, Darko Bandic
Ursula fon der Lajen, Foto: Darko Bandic, Darko Bandic

Evropska komisija pokrenula je danas javnu konsultaciju kako bi do kraja godine pripremila plan borbe protiv raka, koji je uzrok smrti svakog četvrtog građanina u Evropi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Evropskom parlamentu u Briselu da bi novi pristup podrazumevao prevenciju, istraživanje, ranu dijagnozu, novu strategiju prikupljanja podataka kao i jednakost u pristupu terapiji protiv raka u Evropi.

Oko 3,5 miliona ljudi svake godine je pogođeno nekim oblikom raka u Evropi, podaci su Evropske komisije koja je dodala da bi oko 40 odsto raka moglo da se izbjegne.

Najveća smrtnost od raka na području Evrope registrovana je u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Sloveniji, a najmanja smrtnost na Kipru, Malti, kao i u Finskoj, Švedskoj i Španiji.

Bonus video: