Picula nominovan za "EU Oscara" u kategoriji energetike

"Izuzetno sam počastvovan ovom nominacijom, jer predstavlja veliko priznanje mom dugogodišnjem radu", rekao je Picula
275 pregleda 0 komentar(a)
Picula, Foto: BETAPHOTO/HINA, BETAPHOTO/HINA
Picula, Foto: BETAPHOTO/HINA, BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 12.02.2020. 15:53h

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula u najužem je izboru za prestižnu nagradu "MEP Award", poznatiju kao "EU Oscar", koja se dodjeljuje najboljim poslanicima u Evropskom parlamentu u određenim kategorijama, piše danas hrvatski Večernji list.

Picula, koji je i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, je nominovan među tri glavna kandidata u kategoriji energetike.

"Izuzetno sam počastvovan ovom nominacijom, jer predstavlja veliko priznanje mom dugogodišnjem radu. No, ovo je prije svega priznanje evropskim ostrvljanima koji su prepoznali energetsku tranziciju kao prioritet i učinili moju inicijativu uspješnom. Radujem se nastavku rada na energetskoj tranziciji ostrva koji već sad služe i kao jedan od putokaza u najvažnijem evropskom projektu za deceniju pred nama, Evropskom zelenom planu", rekao je Picula povodom nominacije, prenosi Večernji list.

Tajj hrvatski medij piše da jejedan od prioriteta Picule bio uključiti područja koja su geografski ugrožena u evropske politike.

"Zato je 2016. predložio pripremni akcioni plan i podnio amandman na budžet Evropske unije (EU) kojim je obezbijedio dva miliona eura. To je rezultiralo stvaranjem Inicijative za čistu energiju za EU ostrva kroz koju je zatim uspostavljen Sekretarijat za ostrva Evropske komisije. Inicijativa je do danas uključila više od od 40 ostrvskih zajednica širom Evrope koje su se do danas uključile u projekte Sekretarijata, a novim amandmanom Picula je osigurao dodatnih milion eura iz budžeta za njihov rad u 2020. godini. Uspjeh Inicijative potvrdila je i Evropska komisija uvrstivši je u Evropski zeleni plan", navodi Večernji list.

Večernji list dalje piše da je vidjevši u praksi pozitivan ishod za EU ostrva, Picula predložio još jednu uspješnu inicijativu za proširivanje sličnog koncepta na čistu energetsku tranziciju ruralnih područja, za što je u pripremnoj fazi odobreno još milion eura iz ovogodišnjeg budžeta EU.

"Nakon uspješnog prošlog potpredsjedničkog mandata, Picula je u novom mandatu Evropskog parlamenta izabran za predsjednika Međugrupe za mora, rijeke, ostrva i priobalna područja (SEARICA), koja od nekadašnjih 80 danas okuplja 114 poslanika Evropskog parlamenta iz čak 24 zemlje članice EU. Picula nastavlja da radi na ostvarivanju ciljeva pravedne energetske tranzicije koja nikoga neće izostaviti i koja će posebnu brigu voditi o ugroženim sredinama. Odluku o nominacijama donio je žiri Parliament Magazina, a pobjednik će se znati u ponedjeljak, 17. februara 2020.", navodi se u tekstu Večernjeg lista.

Bonus video: