GLAVNI PREGOVARAČ UPOZORIO

Britanija poručila EU: Nećemo prihvatiti nadzor u sporazumu posle Bregzita

Mi ćemo prvog januara 2021. povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost u potpunosti, zašto bi htjeli to da odložimo, upitao se Frost
1098 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavni pregovarač Velike Britanije za pregovore sa EU upozorio je danas da je taj blok potpuno promašio svrhu Bregzita ako smatra da će zadržati određen nadzor nad djelovanjem Velike Britanije u novom dogovoru dvije strane. 

EU je saopštila da želi najbolji mogući trgovinski odnos sa Velikom Britanijom ali samo ako je fer utakmica za firme po raznim pitanjima od državnih subvencija do ekoloških standarda, i insistira na jasnim proverama sprovođenja tih mjera.

"Misliti da bi mi mogli da prihvatimo nadzor EU po takozvanim pitanjima za jednaku utakmicu značilo bi da se jednostavno ne vidi svrha onog što mi radimo", rekao je britanski pregovarač Dejvid Frost, proizilazi iz odlomaka njegovog govora dostavljenog medijima.

U govoru na univerzitetu ULB u Briselu rekao da je odbacivanje svakog miješanja EU u pravila i propise cilj cijelog projekta izlaska Velike Britanije iz EU poslije 47 godina. 

On je takođe naglasio da nema šanse da će Britanija tražiti produženje prelaznog perioda dalje od kraja ove godine da bi se postigao dogovor sa Unijom. Mnogi smatraju da je vrijeme do kraja godine koliko je predviđeno da traje prelazni period, suviše kratko da bi se postigao trgovinski sporazum dvije strane.

Mi ćemo prvog januara 2021. povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost u potpunosti, zašto bi htjeli to da odložimo, upitao se Frost.

Sa takvim izjavama Frost je jasno dao do znanja da je Britanija spremna da ode iz EU bez bilo kakvog dogovora radije nego da prihvati kompromis o ključnim pitanjima.

Preporučujemo za Vas