jedan od najslavnijih savjetnika ruskog lidera

Putin otpustio ideologa "putinizma" i stratega aneksije Krima

Surkova je Kremlj uočio i zaposlio nešto prije iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsjedničke dužnosti krajem 1999. s dolaskom Putina na vlast
7197 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters, Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters, Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je u utorak Vladislava Surkova, jednog od svojih najslavnijih savjetnika, tvorca "putinizma" i "vertikale moći" o čijem se odlasku sedmicama govorilo.

Smjena Surkova (55) objavljena je predsjedničkom uredbom na stranici Kremlja, a njegove moguće buduće funkcije nisu saopštene.

Surkov
Surkov(Foto: AP)

Surkova je već 11. februara na dužnosti glavnog pregovarača o sukobu na istoku Ukrajine naslijedio zamjenik šefa predsjedničke administracije Dmitrij Kozak (61), što je nastupilo u vrijeme obnove mirovnog procesa između Moskve i Kijeva.

Ruska opozicija ne podnosi Surkova, jer je on iz predsjedničke administracije početkom 2000. organizovao uspostavu sistema vlasti pomoću kontrolisanih medija, krotke opozicije u parlamentu i gušenja protesta, piše Hina.

Upravo je Surkov tvorac koncepta "vertikale moći", državne moći koja zavisi samo od Vladimira Putina.

Od 2014. glavni je ruski strateg u ukrajinskoj krizi, obilježenoj pripajanjem Krima 2014. godine i sukobom snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Bio je opsjednut sprečavanjem prozapadnih narodnih pobuna koje su izbile u nekoliko bivših sovjetskih republika, poput Narandžaste revolucije u Ukrajini 2004. i Revolucije ruža u Gruziji 2003. godini.

Dok Moskva ne priznaje da finansijski i vojno podržava separatiste, Surkov ne skriva lične veze s njima. Na pogrebu Aleksandra Zakračenka, jednog od vođa pobunjenika na istoku Ukrajine, ubijenog 2018., javno ga je nazvao "bratom". 

Zapadne sankcije nametnute Rusiji upravo zbog njene uloge u sukobu na istoku Ukrajine, Surkov je nazvao "političkim Oskarom" i "velikom čašću".

Uprkos tome, Surkov je strastveni ljubitelj američke kulture, obožavalac repera Tupaka Šakura čija je fotografija uz Če Gevarinu bila na zidu njegove kancelarije u Kremlju.

Rođen je 1964, od oca Čečena i majke Ruskinje, a karijeru je počeo 1987. u banci Menatep u kojoj ga je zaposlio Mihajlo Hodorovski, čovjek koji je izrastao u oligarha i milijardera i postao najveći neprijatelj Vladimira Putina.

Surkova je Kremlj uočio i zaposlio nešto prije iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsjedničke dužnosti krajem 1999. s dolaskom Putina na vlast.

Surkov je i autor romana s političkim zapletom koje piše pod pseudonimom (Natan Doubovicki), a piše i tekstove za pjesme ruske rok grupe Agata Kristi.

Preporučujemo za Vas