Susjedne zemlje ne zatvaraju granice sa Italijom zbog koronavirusa

Italijanski ministar je dodao da se "govori o virusu koji ne prepoznaje granice", i da bi se borilo protiv njega treba "sarađivati, nijedna zemlja ne može da djeluje sama".
2976 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve zemlje susjedi sa Italijom "obavezale su se da će zadržati otvorene granice jer bi njihovo zatvaranje bilo pogrešno i nesrazmjerno", izjavio je danas italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca poslije sastanka sa svojim kolegama o mjerama za suzbijanje koronavirusa održanom u Rimu.

Na kraju sastanka na kome su učestvovali ministri zdravlja Italije, Francuske, Švajcarske, Austrije, Hrvatske i Nemačke kao i komesarka Evropske unije, ministri su takođe odlučili da procjjenjuju "slučaj po slučaj" i moguće otkazivanje velikih događaja, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Italijanski ministar je rekao da neće biti izmjena uslova putovanja za Italijane. On je dodao da se "govori o virusu koji ne prepoznaje granice", i da bi se borilo protiv njega treba "sarađivati, nijedna zemlja ne može da djeluje sama".

U zajedničkom saopštenju ministri i EU su obećali da će dijeliti i standardizovati informacije za putnike koji dolaze iz zona pod rizikom ili u njih putuju.

Oni će takođe povećati razmjenu medicinskih i epidemioloških informacija, a razmjenjivaće i podatke o mjerama koje se usvajaju u suočavanju sa zarazom.

Speranca je branio delovanje vlade premijera Đuzepea Kontea, navodeći da je Italija bila prva zemlja koja je zaustavila sve direktne letove za Kinu i iz nje i jedna od prvih je postavila termičke skenere na svojim glavnim aerodromima.

"Preduzete mjere su vrlo rigorozne, vrlo ozbiljne", rekao je on i dodao da treba izbjegavati svako dizanje panike. Rekao je da ima poverenja u djelovanje odluka donijetih u Italiji. Italija je uvela karantin za 11 gradova i brojne restrikcije za polovinu oblasti u zemlji.

Bonus video: