Luvr zatvoren zbog koronavirusa, u "karantinu" i Van Gogovi "Suncokreti"

Među 2.300 radnika u Luvru nema zaraženih, ali "samo je pitanje vremena" kada će se to desiti, kazao je predstavnik sindikata zaposlenih u muzeju
3397 pregleda 0 komentar(a)
Posjetioci ispred muzeja, Foto: AP
Posjetioci ispred muzeja, Foto: AP
Ažurirano: 01.03.2020. 17:17h

Ljubitelji umjetnosti ostali su pred vratima Luvra, najposjećenijeg svjetskog muzeja, jer je osoblje odlučilo da održi sastanak o koronavirusu. Dugački redovi nezadovoljnih turista čekali su ispred muzeja u kojem se nalaze neka od najvećih remek-djela svjetske umjetnosti.

Portparolka Luvra kazala je da se očekuje otvaranje muzeja za posjetioce nakon sastanka članova uprave, osoblja i muzejskog ljekara. Dodala je da osoblje još nije dobilo zvaničnu naredbu vlasti da zatvori muzej, ali su od juče do daljeg u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5.000 ljudi.

"Zabrinuti smo jer imamo posjetioce koji dolaze iz cijelog svijeta", kazao je Andre Sakristin, predstavnik sindikata zaposlenih u muzeju. "Rizik je veoma, veoma visok", kazao je u telefonskom razgovoru za AP. Među 2.300 radnika u Luvru nema zaraženih, ali "samo je pitanje vremena" kada će se to desiti, kazao je on.

Vlada je odredbu izdala u subotu, nastojeći da utiče na sprečavanje širenja virusa. Od subote veče u Francuskoj je potvrđeno stotinu slučajeva zaraze, podsjeća Indeks.

Među pogođenim muzejima u Italiji su venecijanska kolekcija Pegi Gugenhajm, Duždeva palata na Trgu Svetog Marka i Muzej del Vetro.

Zatvorena je i čuvena operska kuća Milanska skala, Fondacija „Prada“ i katedrala Duomo di Milano dok je u Torinu zatvoren Muzej savremene umjetnosti „Kastelo di Rivoli“.

Galerija Alma Zevi u Veneciji saopštila je da će biti zatvorena do 2. marta, a Viktorija Miro da će njena galerija ostati zatvorena do 3. marta.

U južnokorejskoj prijestonici Seulu, gdje je prijavljeno više od 600 slučajeva koronavirusa, muzeji takođe trpe.

Zatvorene su uticajne kulturne institucije uključujući Muzej umjetnosti „Samsung“, Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti i Nacionalni muzej Koreje, prenosi RTS.

Kako su se Van Gogovi Suncokreti našli u „karantinu“

U Japanu će do 13. marta biti zatvoren tokijski Muzej umjetnosti „Mori“, a u zavisnosti od „budućih okolnosti“ taj vremenski okvir možda će biti produžen, piše na veb stranici muzeja.

Tokijski nacionalni muzej i Nacionalni muzej Kjota biće zatvoreni do 16. marta, a Muzej moderne umjetnosti u Tokiju biće zatvoren do 15. marta. Među ostalim institucijama koje su pogođene zatvarajima su Muzej „Nezu“ u Tokiju, Nacionalni umjetnički muzej u Osaki i Arhitektonski muzej na otvorenom Edo-Tokio u Koganeju.

Tokijski Nacionalni muzej zapadne umjetnosti pripremao se da 3. marta otvori putujuću izložbu sa 60 radova, uključujući Suncokrete Vinsenta van Goga, iz Nacionalne galerije u Londonu, ali će ostati zatvoren bar do 16. marta.

Zatvaranje muzeja u Južnoj Koreji i Italiji prati vijest da će čuvena aukcijska kuća Sotbis preseliti sve planinarne aukcije u aprilu iz Hongkonga u Njujork zbog ograničenja putovanja povezanih sa virusom.

Zbog širenja virusa u Hongkongu je takođe, otkazan Art Bazel, a zatvoreni su muzeji širom Kine.

Tako je Kineski centar za savremenu umjetnost UCCA bio primoran da odloži tri izložbe zbog preporuke zvaničnika da ostane zatvoren.

Bonus video: