Evropski parlament ograničio aktivnosti zbog koronavirusa

U svjetlu širenja koronavirusa, u EU, između ostalog, najavljuju sve veću upotrebu video konferencija umjesto direktnih sastanaka
335 pregleda 0 komentar(a)
Prazni holovi u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu, Foto: AP
Prazni holovi u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu, Foto: AP

Evropski parlament je u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa na tri nedjelje supendovao sve aktivnosti koje podrazumijevaju posjete, planirane događaje i seminare. Osnovne aktivnosti Parlamenta kao što su plenarna zasijedanja, sastanci odbora i Konfrencija predsjednika nastavljaju se, najavljeno je u Briselu.

Evropski parlament je obavijestio i sve akreditovane novinare da će im i nadalje biti obezbijeđen pristup zgradama i praćenju rada Parlamenta, ali pod uslovom da preduzmu iste mjere opreza koje su predviđene i za zvaničnike.

"Predstavnici medija mogu nastaviti da ulaze u Parlament i izvještavaju ukoliko u posljednjih 14 dana nisu boravili u nekom od virusom pogođenih regiona odnosno ukoliko, nakon saznanja o kontaktu sa zaraženom osobom, imaju potvrdu od ljekara da su zdravi", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nove mjere podrazumijevaju i da svi novinari, pri ulasku u Evropski parlament, moraju da potpišu izjavu o tome da u prethodne dvije nedjelje nisu boravili u rizičnim oblastima.

Kao teritorije "rizika" navedeni su Kina, Singapur, Južna Koreja, Iran, Japan i djelovi Sjeverne Italije.

U Parlamentu navode da je spisak rizičnih oblasti podložan promjenama, prenosi Tanjug.

Prethodno je Evropska komisija zatražila da se misije njenih zvaničnika kada je riječ o oblastima koje se vode kao "žarišta" Kovid-19, ograniče samo na neophodne.

Predstavnicima Evropske komisije kao i Evropskog parlamenta, nakon posjete rizičnim oblastima, "predlaže" se dvonedjeljni rad od kuće.

U svjetlu širenja koronavirusa u EU najavljuju sve veću upotrebu video konferencija umjesto direktnih sastanaka.

Bonus video: