NAPETA RASPRAVA O VOJNOJ UMIJEŠANOSTI U SIRIJI

VIDEO Tuča vlasti i opozicije u turskom parlamentu

Sukob je počeo tokom govora Engina Ozkoča, člana opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) koji je ranije na konferenciji za novinare Erdogana nazvao "nečasnim, neshvatljivim, malim i izdajnikom"
6825 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Parlamenta Turske, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Parlamenta Turske, Foto: Screenshot/Youtube

U turskom parlamentu danas je izbila je tuča između poslanika vlasti i opozije tokom napete rasprave o vojnoj umiješanosti Turske na sjeverozapadu Sirije.

Video snimci su pokazali kako se više desetine poslanika iz stranke predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i glavne opozicione stranke guraju i udaraju dok drugi pokušavaju da spriječe tuču.

Tuče su česta pojava u turskom parlamentu.

Današnji sukob je počeo tokom govora Engina Ozkoča, člana opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) koji je ranije na konferenciji za novinare Erdogana nazvao "nečasnim, neshvatljivim, malim i izdajnikom."

On je optužio Erdogana da šalje tursku djecu u rat dok je njegovo potomstvo navodno izbjegavalo dugogodišnju vojnu službu.

Tokom govora pred članovima svoje stranke, Erdogan je ranije optužio opoziciju da je "nečasna i izdajnička" zbog ispitivanja vojnog učešća Turske u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Napetosti rastu nakon smrti više od 50 turskih vojnika u Idlibu u proteklih mjesec dana, uključujući 33 koji su ubijeni u napadu u četvrtak.

Turska je poslala hiljade vojnika u Siriju kako bi pomogla u sprečavanju ruske ofanzive sirijske vlade da povrati provinciju Idlib i da podrži borce sirijske opozicije.