mjere predostrožnosti zbog virusa

Papa blagosilja preko video linka

Papa Franjo je prestao da služi jutarnju misu pred zvanicama u kapeli vatikanskog hotela u kom živi, navodeći da su mu kontakti sa ljudima veoma ograničeni da bi se smanjila mogućnost da se razboli
1573 pregleda 1 komentar(a)
Papa se još uvijek oporavlja od prehlade, Foto: AP
Papa se još uvijek oporavlja od prehlade, Foto: AP

Papa Franjo će naredna dva javna blagoslova uputiti putem video linka, da bi spriječio okupljanje vjernika kao predostrožnost protiv širenja koronavirusa.

Vatikan je u današnjem saopštenju naveo da papa neće svoj tradicionalni nedjeljni blagoslov uputiti s prozora na Trgu Svetog Petra, kako je inače običaj, već će to obraćanje biti prenošeno iz biblioteke u Apostolskoj palati. Isto će biti učinjeno u srijedu.

Papa je takođe prestao da služi jutarnju misu pred zvanicama u kapeli vatikanskog hotela u kom živi, navodeći da su mu kontakti sa ljudima veoma ograničeni da bi se smanjila mogućnost da se razboli.

Budući da ima 83 godine, da se oporavlja od prehlade i da mu je dio jednog plućnog krila uklonjen dok je bio mladić, papa Franjo bi bio u u opasnosti od ozbiljnih komplikacija ako se zarazi koronavirusom. Italija je preporučila starijim građanima da ostanu kod kuće.

Mjere se sprovode nakon što je Vatikan juče potvrdio prvi slučaj zaraze.

Papa je prošle nedjelje uputio blagoslov s prozora, kom prilikom se dva puta zakašljao. I nekoliko dana ranije je kašljao i brisao nos tokom mise.

Preporučujemo za Vas