Mjere zbog koronavirusa: Papa održao misu preko video-linka

Franjo se na početku našalio rekavši da je "pomalo čudan" Angelus s papom koji je "u svojoj biblioteci kao u kavezu"
1161 pregleda 0 komentar(a)
Služio misu putem video-linka, Foto: AP
Služio misu putem video-linka, Foto: AP

Papa Franjo, koji je nedjeljnu molitvu Angelus prvi put predvodio putem video-prenosa iz svoje privatne biblioteke, izrazio je bliskost s bolesnicima od koronavirusa i osobljem koje ih njeguje.

Franjo se na početku našalio rekavši da je "pomalo čudan" Angelus s Papom koji je "u svojoj biblioteci kao u kavezu".

"Ali, vidim vas, blizak sam vam", dodao je, nakon čega je na samom kraju pozdravio okupljene na Trgu svetog Petra s prozora Apostolske palate.

Papa je nakon molitve Anđeoskog pozdrava posebno spomenuo žrtve koronavirusa u svijetu, prenosi Hina.

"U molitvi sam blizu svima koji trpe zbog sadašnje epidemije koronavirusa i svima koji o njima brinu", istakao je papa koji je i sam prehlađen već desetak dana.

Bio je to prvi put nakon audijencije u srijedu, 26. februara, da je izašao iz svoje rezidencije u Domu svete Marte, nedaleko od Bazilike svetog Petra.

"Pridružujem se braći biskupima u pozivu vjernicima da ovo teško razdoblje žive snagom vjere, čvrstom nadom i žarkom ljubavi. Neka nam ovo vrijeme korizme pomogne da ovom času iskušenja damo evanđeoski smisao."

To je prvi put da je papa Franjo nedjeljnu molitvu služio putem video-prenosa, a ne sa svog prozora, zbog vladine mjere radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Papa je pritom pozvao vjernike da zajedno s njim mole za "sirijski narod, a posebno za stanovnike na sjeverozapadu zemlje koji moraju bježati".

"Ponavljam svoju veliku zabrinutost za neljudske uslove u kojima su ti bespomoćni ljudi među kojima je puno djece čiji je život u opasnosti. Ne smijemo skretati pogled s te humanitarne krize", upozorio je papa ozbiljnim tonom, pozdravljajući udruženja za pomoć Sirijcima.

Bonus video: