U Francuskoj zatvoreni Luvr, Versaj i Ajfelova kula

Zabrana okupljanja utiče na bogat kulturni život u Francuskoj, a posebno pogađa pozorišta, bioskope, druge kulturne manifestacije, ali i turističke atrakcije
725 pregleda 0 komentar(a)
Zatvoren i Luvr, Foto: AP
Zatvoren i Luvr, Foto: AP

Kulturni život u Francuskoj ovih dana biće usporen poslije odluke vlade da zabrani skupove sa više od 100 osoba, što je navelo muzej Luvr, dvorac Versaj i turističku atrakciju Ajfelovu kulu da zatvore vrata za posjetioce.

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je danas da mjera zabrane skupova odmah stupa na snagu u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Ta zabrana okupljanja utiče na bogat kulturni život u Francuskoj, a posebno pogađa pozorišta, bioskope, druge kulturne manifestacije, ali i turističke atrakcije.

Uprava pariskog Luvra saopštila je da će muzej danas u 18.00 biti zatvoren i to do daljeg. Posjetioci koji su unaprijed kupili ulaznicu dobiće natrag novac.

Dvorac Versaj, koji godišnje primi deset miliona ljudi, primjenjuje istu mjeru. Dvorac je zatvoren, ali će posjetioci moći da vide vrtove i parkove.

Uprava Ajfelove kule odlučila da je slijedi tu incijativu i biće zatvorena od večeras u 21.00 do daljeg.

U čitavoj Francuskoj su otkazane predstave, kao i lokalni kulturni festivali.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u četvrtak uveče da će ipak u nedjelju biti održan prvi krug lokalnih izbora.

U Francuskoj je zaraženo gotovo 3.000 ljudi, dok je više od 60 umrlo od koronavirusa.

Bonus video: