Nekadašnja heroina naljutila Ruse

Građani potpisuju peticije protiv Valentine Tereškove nakon što je predložila amandman koji bi Putinu mogao omogućiti da ostane na vlasti do 2036.
10857 pregleda 2 komentar(a)
Tereškova (u sredini) na sjednici donjeg doma ruskog parlamenta, Foto: AP
Tereškova (u sredini) na sjednici donjeg doma ruskog parlamenta, Foto: AP

Valentina Tereškova je slavljena kao heroina kada je postala prva žena u svemiru 1963. godine. Sada je omražena kod nekih Rusa nakon što je ove nedjelje predložila ustavni amandman koji bi mogao omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Protiv nje su pokrenute najmanje tri onlajn peticije, od kojih jedna poziva da se preimenuje ulica koja je dobila ime po njoj, a druga traži da se poništi jedna od njenih počasnih titula, piše Rojters.

Tereškovu (83) mnogi ismijavaju na društvenim mrežama.

„Tereškova je bila prva žena koja je hrabro putovala u kosmičku hladnoću i tamu, a onda je tamo povela cijelu zemlju“, glasi jedna od poruka koji je na Tviteru ponovo postavio kritičar Kremlja Aleksej Navaljni.

Opozicioni političar Dmitrij Gudkov je napisao: „Cijela ova bestidna larma oko ustava je smišljena zbog jednog momenta … dva mandata za Putina. Tereškova, koja dobro pamti Staljina, nije razočarala“.

Tereškova, koja ima niz državnih odlikovanja, uključujući medalju Heroj Sovjetskog Saveza, postala je prva žena astronaut u junu 1963, i provela 71 sat u orbiti na svemirskom brodu “Vostok”.

Tereškova čvrsto podržava Putina i tradicionalne vrijednosti koje on zagovara. Poslanica je u donjem domu parlamenta od 2011.

Njen amandman, koji su usvojila oba doma parlamenta, omogućava Putinu da ignoriše trenutna ustavna oganičenja i ponovo se kandiduje za predsjednika 2024, što bi mu potencijalno otvorilo put za još dva uzastopna šestogodišnja mandata.

Putinove pristalice su pozdravile ove poteze, ali ga kritičari optužuju da kuje plan za doživotni ostanak na vlasti i krive Tereškovu.

Jedna peticija, koja je prikupila skoro osam hiljada potpisa, poziva da se Tereškovoj oduzma titula „počasne građanke Tutajeva“, grada sjeveroistočno od Moskve, blizu mjesta gdje je rođena.

„...Tereškova je aktivno učestvovala u predstavi koji neku ljudi zovu državnim udarom“, navodi se u peticiji i dodaje da je diskreditovala čast stanovnika tog grada.

Druga, sa više od tri hiljada potpisa, poziva da se preimenuje Ulica Tereškova u gradu Artjomovski. Nijedna od peticija nema pravnu snagu.

Putinovi saveznici, uključujući lidera Čečenije Ramzana Kadirova, i predsjednika parlamenta, Vjačeslava Volodina, stali su u njenu odbranu. Oni su pohvalili predlog Tereškove i napade na nju osudili kao nepatriotske i orkestrirane spolja.Tereškova je svoje kritičare opisala kao nepatriote. „Ne želim čak ni da pričam o tim ljudima koji ne vole državu“, prenijela je agencija RIA njen komentar.

Bonus video: