BORBA PROTIV PANDMIJE KORONAVIRUSA

Makron: EU zatvara spoljne granice, mi smo u ratu

"Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije biće obustavljena na 30 dana", kazao je predsjednik Francuske.
27802 pregleda 13 komentar(a)
Makron se obratio građanima preko televizije, Foto: BETA/AP
Makron se obratio građanima preko televizije, Foto: BETA/AP

Evropska unija (EU) će zatvoriti svoje spoljne granice na 30 dana, u borbi protiv pandemije koronavirusa, potvrdio je večeras francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je u televizijskom obraćanju rekao da će granice biti zatvorene od sjutra u podne, preneo je Frans pres.

"Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije biće obustavljena na 30 dana", kazao je predsjednik Francuske.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ranije danas da će EU radi sprečavanja širenja koronavirusa uvesti privremenu zabranu ulaska.

"Što manje putujemo, više ćemo suzbiti virus", navela je Fon der Lajen na Tviteru, uoči sjutrašnje video konferencije lidera 27 zemalja članica EU.

Makron je večeras objavio uvođenje oštrih ograničenja slobode kretanja, rekavši da će Francuzi u cijeloj zemlji od sjutra u podne smjeti da napuste domove jedino radi neophodnih aktivnosti kao što su kupovina hrane ili odlazak na posao, i dodao da će ta mjera biti na snazi najmanje 15 dana.

Naveo je da su okupljanja porodica i prijatelja zabranjena, ali da će građanima biti dozvoljeno da vježbaju, pod uslovom da drže rastojanje od drugih, prenosi Asošiejted pres.

Makron je kazao da se na te mjere odlučio jer građani nisu poštovali prethodne apele vlasti da se socijalno distanciraju.

"Vidjeli smo da se ljudi okupljaju u parkovima, prepune prodavnice, restorane i barove koji nisu slijedili instrukcije. Ne samo da ne štitite sebe, već ne štitite ni druge", rekao je predsjednik Francuske.

Svako ko bude kršio ograničenja biće kažnjen, kazao je Makron, ne precizirajući šta to tačno znači.

"Mi smo u ratu", ponovio je više puta tokom obraćanja.

Rekao je i da se odlaže drugi krug lokalnih izbora koji je bio predviđen za 22. mart, ali nije naveo za kada.

Suspenduje se i kontroverzna reforma penzionog sistema, naveo je Makron, rekavši da je to neophodno radi fokusa na borbu protiv koronavirusa.

U Francuskoj je do sada potvrđeno više od 6.600 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 148 osoba.

Preporučujemo za Vas