SATELITI SVEMIRSKE AGENCIJE EU DETEKTOVALI MANJE ZAGAĐENJA

Smanjenje zagađenja: Razmjeri ograničenja u Italiji vidljivi iz svemira

Kopernikus služba za atmosferski monitorng saopštila je juče da je usljed iznenadne „promjene nivoa aktivnosti“ na sjeveru Italije, detektovala „trend smanjenja azotdioksida“ ili NO2, u posljednjih četiri do pet nedjelja
2072 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: BETA/AP
Detalj iz Italije, Foto: BETA/AP

Sateliti svemirske agencije Evropske unije detektovali su značajno smanjenje količine zagađivača azotdioksida, nusproizvoda upotrebe dizel motora i drugih ljudskih aktivnosti, na sjeveru Italije gdje su zbog širenja kovida-19 uvedene drastične mjere ograničavanja svakodnevnog života. 

Kopernikus služba za atmosferski monitorng saopštila je juče da je usljed iznenadne „promjene nivoa aktivnosti“ na sjeveru Italije, detektovala „trend smanjenja azotdioksida“ ili NO2, u posljednjih četiri do pet nedjelja.

Do sada Italija je najteže pogođena zemlja u Evropi, a vlada je zbog epidemije koronavirusa uvele karantin u cijeloj zemlji ohrabrujući 62 miliona ljudi da ostanu kod kuće osim ukoliko je apsolutno neophodno da izlaze. 

Slično smanjenje količine zagađivača zabilježeno je i u Kini nakon što je vlada implementirala ograičavajuće mjere u naporimna da smanji širenje epidemije.

NO2 je zagađivač kratkog roka trajanja, ostaje u atmosferi generalno manje od jednog dana prije nego što nestane ili reaguje sa drugim gasovima, što znači da uglavnom ostaje tamo gdje je emitovan, saopštila je agencija. 

Većinu emisija azotdioksida uzrokuju ljudske aktivnosti poput saobraćaja, energetske proizvodnje, grijanja i industrije.

„Prilično je nevjerovatno što signal smanjenja stepena aktivnosti može biti detektovan“, kazao je Vinsent Henri Peuč, direktor svemirske agencije EU. „Ovo pokazuje razmjere ograničenja preduzetih u Italiji“.