Španija: Policija napisala preko 100.000 prijava zbog kršenja karantina

Policija je u mnogim slučajevima samo upozoravala osobe zatečene na ulici da odu svojim kućama, bez pisanja kazne
1363 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Španije, Foto: AP, AP
Detalj iz Španije, Foto: AP, AP
Ažurirano: 25.03.2020. 02:12h

Španska policija napisala je 102.000 prijava i uhapsila 932 osobe zbog kršenja zakona o ograničenom kretanju u posljednjih deset dana koliko traje vanredno stanje zbog koronavirusa.

To je saopštio ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande Marlaska i pozvao 47 miliona stanovnika da ostanu u svojoj kući kako bi se zaustavilo širenje bolesti Covid-19.

"Iako većina stanovnika poštuje ograničenje kretanja, ima neodgovornih građana koji nisu solidarni sa ostalima. Zbog toga je samo u utorak privedeno 130 osoba i napisano 20.000 novih prijava.

Grande Marlaska je rekao da će privedene osobe završiti pred sudijom.

Španski mediji prenose da se novčane kazne kreću od 601 do 30.000 eura, prema zakonu o bezbjednosti građana, u slučaju nepostupanja i opiranja policiji, uključujući odbijanje identifikacije i davanje lažnih podataka.

Policija je u mnogim slučajevima samo upozoravala osobe zatečene na ulici da odu svojim kućama, bez pisanja kazne.

Vlada Španija je 14. marta zabranila stanovnicima izlazak iz kuće osim kada idu na posao, u bolnicu, kod ljekara, u prodavnicu, banku, na benzinsku stanicu ili da prošetaju kućnog ljubimca.

Brojni građani nose sa sobom potvrde iz svojih preduzeća kako bi mogli da potvrde da idu na posao, ili račune iz prodavnice. To nije obvezno ali je preporučljivo kako bi se olakašala situacija i eventualna provjera.

Španski parlament bi danas trebao da potvrdi produžavanje vanrednog stanja do 11. aprila.

U Španiji je, prema posljednjim podacima, od koronavirusa preminulo preko 2.900 ljudi, dok je zaraženo preko 42.000.

Bonus video: