NEOPHODNE DODATNE MJERE JAČANJA NA BALKANU

Mekalister poziva EU da više pomogne Zapadnom Balkanu

Mekalister je takođe u ime, Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, pozdravio odluku članica EU da se otvore pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
662 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Predsjedavajući Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, pozdravio je predlog da se u jeku borbe protiv korona virusa  proširi Fond solidarnosti EU da pokrije najhitnije slučajeve u zdravstvu  i istovremeno pozvao da se taj fond otvori za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Moramo da preduzmemo neophodne dodatne mjere da ojačamo javne zdravstvene sisteme i ublažimo socio-ekonomski uticaj krize zbog COVID-19 na Zapadnom Balkanu", istakao je Mekalister u saopštenju.

Mekalister je takođe u ime, Spoljnopolitičkog odbora EP, pozdravio odluku članica EU da se otvore pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"EU je usred krize prevazišla podjele i pokazala istinsku solidarnost sa našim prijateljima i partnerima. Pozdravljam zakašnjelu odluku da se otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom žaleći što smo do sada čekali na taj važan korak", rekao je Mekalister.

EP je nakon što se Evropski savjet u oktobru nije dogovorio o otvaranju pregovora sa dvije balkanske zemlje odgovorio rezolucijom u kojoj je izrazio razočaranje i naglasio da su obje zemlje ispunile uslove za početak pregovora o članstvu.

Šef Spoljnopolitičkog odbora EP ocijenio je u saopštenju i da je sada vrijeme da se nastavi zajednički rad u sklopu unaprijeđene metodolgije proširenja i da se zajedno ide ka "širem cilju evrointegracija- obezbjeđenju mira, stabilnosti, solidarnosti i slobode u Evropi".

"EU takođe mora da obezbijedi odgovarajuću, fleksibilnu i efikasnu podršku u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)", istakao je Mekalister, njemački evroposlanik iz grupe Evropska narodna partija.

Odluku ministara evropskih poslova o otvaranju pristupnih pregovora sa dvije balkanke zemlje sjutra treba da potvrde i šefovi država ili vlada EU.