POČELI MASOVNO TESTIRANJE

U Češkoj 1.775 zaraženih virusom korona, šestoro preminulo, 34 sa teškim simptomima

Od prva tri sučaja zaraze potvrđena 1. marta, u Češkoj je testirano 26.698 ljudi, preminulo je šestoro, izliječilo se desetoro, a samoizolaciji kod kuće je 21.900 ljudi, najviše u Pragu
1247 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Praga, Foto: AP
Detalj iz Praga, Foto: AP

Češka je počela masovno testiranje na prisustvo koronavirusa i nakon 4.098 testova za posljednja 24 časa je kod 1.755 pacijenata potvrđen virus korona.

Šest osoba je preminulo i to mahom stariji, sa više hroničnih teških oboljenja, a u bolnicama su 34 pacijenta sa teškim simptomima, saopštio je danas češki ministar zdravlja Adam Vojteh.

Od prva tri sučaja zaraze potvrđena 1. marta, u Češkoj je testirano 26.698 ljudi, preminulo je šestoro, izliječilo se desetoro, a samoizolaciji kod kuće je 21.900 ljudi, najviše u Pragu, prema najnovijim podacima Češke uprave socijalnog osiguranja.

Češka je uspjela da od prošle sedmice ugovori velike komercijalne isporuke zaštitne opreme i brzih testova iz Kine, a i neki domaći proizvođači, kao Respilon, koje proizvodi maske i maske sa filterima od nanovlakana uspjeli su da obnove proizvodnju u zemlji i novoj fabrici u Turskoj.

Sada je dio zaštitne opreme tom preduzeću vratila i Kina, koja je u jeku epidemije zaplijenila sve zaštitne maske koje su bile namijenjene češkom i drugim tržištima.

"Nismo više ni računali na maske iz te fabrike. To je dar sa nebesa na neki način pa nastavljamo u tom duhu i nećemo ih prodavati, poklanjamo ih nevladinim organizacijama koje se brinu o teško oboljelim pacijentima", kazala je izvršna direktorka Respilona Jana Zimova.

Pokloniće 20.000 zaštitnih maski sa filterom od nanovlakana koje zadržavaju 99,9 odsto svih virusa i bakterija.

Ministar zdravlja Adam Vojteh potpisao je u srijedu sa Respilonom iz Brna ugovor o isporuci nedjeljno 100.000 maski sa nano filterima najviše kategorije koje zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji prema saopštenju Ministarstva ne samo da zadržavaju nego i likvidiraju virus.

Te maske i maske sa filterima namijenje su češkim bolnicama i ljekarima na terenu, a isporuke su moguće zahvaljujući pogonu u Turskoj, pošto Respilon više ne zavisi isključivo od svoje proizvodnje u Kini i odluka tamošnjih vlasti.

Češka uspjeva da pokriva svoje potrebe otkako je dogovorila dozvole da krene vazdušni most Kina - Češka u kome se prevozi kupljena zaštitna oprema, dok je zahvaljujući mehanizmu NATO, Ukrajina stavila na raspolaganje već za treći let veliki teretni avion AN-124 Ruslan. Italiji i Španiji je ponudila besplatnu pomoć, za početak po 10.000 zaštitnih odijela za tamošnje ljekare i bolničare.

Češka je početkom sedmice u Italiju poslala 110.000 zaštitnih maski uz izvinjenje što je prethodne sedmice otkrila u magacinu jednog preduzeća 680.000 maski i 28.000 maski sa filterima u industrijskoj zoni u mjestu Lovosice u Centralnoj Češkoj i sve ih zaplijenila ne znajući da je dio maski poklon Kine Italiji.

"To je bila operacija policije protiv špekulanata sa zaštitnom opremom. Trebalo je da budu isporučene radnicima u zdravstvu, ali u poslednjem trenutku je preduzeće nastojalo da nadzida cijenu", objasnio je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček koji se takođe izvinio zato što se u prvom trenutku nije znalo da dio opreme treba legalno da ide u Italiju.

Vijesti italijanskih medija proteklog vikenda da su Češka i Poljska nesolidarne jer navodno zapljenjuju za sebe zaštitnu opremu za epidemijom teško pogođenu Italiju kategorično je demantovalo i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporučujemo za Vas