ITALIJANSKI ISTRAŽIVAČI ISPITUJU

Koronavirus se pojavio u Evropi ranije?

Adrijano Dekarli, epidemiolog i profesor medicinske statistike na Univerzitetu u Milanu, kazao je za Rojters da je zabilježen „značajan“ porast broja osoba koje su hospitalizovane zbog upale pluća i gripa u oblastima Milana i Lodija u periodu između oktobra i decembra prošle godine
21396 pregleda 3 komentar(a)
Italija druga po broju zaraženih: Milano, Foto: AP
Italija druga po broju zaraženih: Milano, Foto: AP

Italijanski istraživači ispituju da li je viši od uobičajenog broja slučajeva upale pluća i sezonskog gripa u Lombardiji u posljednjoj četvrtini 2019. godine signal da se novi koronavirus možda proširio iz Kine ranije nego što se prvobitno mislilo.

Adrijano Dekarli, epidemiolog i profesor medicinske statistike na Univerzitetu u Milanu, kazao je za Rojters da je zabilježen „značajan“ porast broja osoba koje su hospitalizovane zbog upale pluća i gripa u oblastima Milana i Lodija u periodu između oktobra i decembra prošle godine.

On je kazao da ne može dati tačne cifre, ali da su „stotine“ ljudi više nego uobičajeno hospitalizovane u posljednja tri mjeseca 2019. u tim oblastima - dva najteže pogođena grada u Lombardiji - zbog upale pluća i simptoma koje izaziva grip, i da su pojedini od njih preminuli.

Dekarli proučava bolničke izvještaje i druga klinička dokumenta o tim slučajevima, uključujući i ona za osobe koje su kasnije umrle kod kuće, kako bi pokušao da shvati da li je epidemija novog koronavirusa već tada bila zahvatila Italiju.

„Želimo da utvrdimo da li je virus već bio u Italiji krajem 2019 i – ukoliko jeste – zašto je ostao neprimijećen relativno dug vremenski period kako bismo imali jasniju sliku u slučaju da treba da se suočimo sa drugim talasom epidemije“, kazao je on.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da su novi koronavirus i kovid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznata prije nego što je epidemija zabilježena u Vuhanu, u centralnoj Kini, u decembru.

Dekarli je kazao da kada njegovo istraživanje bude završeno, lokalne zdravstvene vlasti mogu odlučiti da traže dozvolu za ekshumaciju tijela osoba sa sumnjivim simptomima.

Drugi eksperti dovode u pitanje hipotezu da je novi virus cirkulisao Evropom prije kraja 2019.

„Smatram da je krajnje nevjerovatno da je virus bio prisutan u Evropi prije januara, kazao je Pol Hanter, profesor medicine na britanskom univerzitetu Istočna Anglija, koji prati razvoj pandemije.

Hanter kaže da osim ukoliko italijanski naučnici ne dobiju pozitivne rezultate iz uzoraka uzetih i pohranjenih u to vrijeme, onda njihova tvrdnja neće imati kredibilitet.

On je dodao da, imajući u vidu da znamo koliko je virus zarazan, i uporedimo broj pacijenata bez simptoma sa brojem onih koji se razbole, „nezamislivo je da nijesmo imali prilično veliku epidemiju u Evropi mnogo ranije ako su to zaista bili slučajevi kovida-19“.

Italija, koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva od kovida-19 na svijetu, zabilježila je prvi slučaj zaraze 21. februara, mada pojedini naučnici smatraju da je virus u toj zemlji počeo da cirkuliše najmanje mjesec dana ranije.

„Virus je već bio ovdje u drugoj polovini januara“, kazao je Masimo Gali, šef infektivne klinike bolnice Sako u Milanu i profesor na odsjeku za biomedicinske i kliničke nauke na Univerzitetu u Milanu. On je, međutim kazao da je vjerovatnoća da je virus cirkulisao Italijom prije januara „veoma niska“.

Đuzepe Remuci, direktor Instuta Mario Negri za farmakološka ispitivanja u Milanu, kazao je da su pojedini ljekari opšte prakse u Lombardiji prijavili neobične slučajeve upale pluća krajem prošle godine koji sada izgledaju sumnjivo.

„Nijedan od tih slučajeva nije dokumentovan kao kovid-19 jer nije bilo dokaza o postojanju kovida-19“, kazao je on za Rojters.

Dodao je da su pojedini izvještaji u naučnim časopisima takođe naveli druge naučnike da postavljaju pitanje da li je moguće da se virus pojavio u Kini već početkom oktobra.

Preporučujemo za Vas