NOVE MJERE PODRŠKE OČEUKUJU SE NAREDNIH DANA

EU mobiliše paket od preko 410 miliona eura za Zapadni Balkan

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona eura, BH sedam miliona, Kosovu pet miliona, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po četiri miliona i Crnoj Gori tri miliona eura
1796 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

EU mobiliše paket vredniji od 410 miliona eura preraspodjeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije koronavirusa, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona eura je namijenjeno za najhitnije potrebe - nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takođe će obezbediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem "zelenih koridora" na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona eura, BH sedam miliona, Kosovu pet miliona, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po četiri miliona i Crnoj Gori tri miliona eura.

Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namjenjeno 78,4 miliona eura, BiH 73,5 miliona, Kosovu 63 miliona, Sjevernoj Makedoniji 62 miliona, Crnoj Gori 50 miliona i Albaniji 46,7 miliona, prenio je danas EU info centar.

Navode se i primjeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donijela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podjelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svijesti građana u uslovima epidemije.

Nove mjere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK.