Italija traži solidarnost EU tokom pandemije

"Mislim da neke zemlje nijesu uočile razmjere katastrofe koja nas vreba i ne shvataju ozbiljnost situacije po sopstvenu privredu", rekao je Sasoli
2824 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP

Italija, koja je jedna od zemalja osnivača Evropske unije, pozvala je Uniju da se suoči sa izazovima koje postavlja pandemija koronavirusa.

"Bez solidarnosti, veze i razlozi zajedničkog postojanja padaju u vodu", rekao je predjsednik Evropskog parlamenta David Sasoli koji je u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera" dodao i da je "takođe tačno da se Evropa kali kroz krize sa kojima se suočava".

Sasoli smatra da "Evropa može da bude jača" pod uslovom da zemlje shvate da ne mogu izaći iz sadašnje krize radeći svaka za sebe.

"Mislim da neke zemlje nijesu uočile razmjere katastrofe koja nas vreba i ne shvataju ozbiljnost situacije po sopstvenu privredu", rekao je Sasoli.

Bivši predsjednik Evropske komisije Žak Delor je takođe upozorio da "izostanak evropske solidarnosti predstavlja smrtnu opasnost po Evropsku uniju".

"Evropski projekat rizikuje da propadne. Jasno je da će, ukoliko se ekonomske razlike među evropskim zemalja povećaju i ukoliko kriza poveća razlike među evropskim zemalja, umjesto da ih smanji..., biti veoma teško očuvati evropski projekat", rekao je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Đentiloni je istakao i da rešenje treba naći "neizbježno kroz dijalog s Njemačkom, bez koje se neće postići kompromis".

Italijanski premijer Đuzepe Konte je danas u intervjuu španskom listu "Pais" ukazao da nije riječ o ekonomskoj krizi, već o zdravstvenoj. "Ovo je istorijski izazov za čitavu Evropu", rekao je on.

Konte je dodao da Italija ne traži podjelu javnog duga jer će taj dug ostati svakoj zemlji.

"Ovo je trenutak za uvođenje instrumenta zajedničkog evropskog duga koji će nam omogućiti da pobedimo u ovom ratu protiv virusa što je moguće brže i da pokrenemo privredu", rekao je italijanski premijer.

Evropski samit u četvrtak završen je bez rezutata, a donošenje eventualne odluke je odloženo za dvije sedmice.

Bonus video: