Putin rekao da Rusija treba da bude spremna za brzo širenje koronavirusa

Pozvao je Moskovljane da shvate izolaciju kao sredstvo u borbi protiv širenja koronavirusa
2514 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

Predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija uspjela da uspori širenje epidemije koronavirusa, ali da treba da bude spremna za brzi rast zaraze i pozvao Moskovljane da poštuju mjere izolacije.

Rusija je do sada relativno lako pogođena epidemijom, sa 1.836 slučajeva zaraženih i svega devet umrlih, ali broj novozaraženih brzo raste, te su vlasti primorane da se pripreme, prenosi AP.

Putin je pozdravio danas proglašene mjere ograničenog kretanja u Moskvi i upozorio da drugi regioni treba da se pripreme da preduzmu slične. Pozvao je Moskovljane da shvate izolaciju kao sredstvo u borbi protiv širenja koronavirusa.

"Tražim od Moskovljana i stanovnika regiona da shvate ove potrebne mjere sa najvećom ozbiljnošću i potpunom odgovornošću", rekao je Putin tokom video konferencije sa zvaničnicima prvog dana proglašenja mjera ograničenog kretanja u Moskvi sa neodređenim trajanjem, prenosi Frans pres.

Naredio im je da stalno i objektivno informišu građane o stanju i da bi se borili protiv "provokacija, glupih glasina i zlonamjernih spekulacija".

Putin je naredio regionalnim guvernerima da praktično rade protiv širenja virusa, a ne da se zadovollje "parčićima papira i izvještajima".

Pozvao je zvaničnike da povećaju broj kreveta u bolnicima, da postave dodatne centre za testiranje i da formiraju rezervu respiratora i ljekova. On je takođe naložio da se kontroliše pomoć koja se pruža starijim osobama.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je stanovnicima da od danas ostanu kod kuće osim ako rade u "primarnim sektorima". Stanovnicima je dozvoljeno da izlaze samo ako je neophodno, da kupe hranu i ljekove u obližnjim prodavnicama i apotekama i u neposrednoj blizini prošetaju pse.

Ruski premijer Mihail Mišustin naložio je danas regionalnim guvernerima širom zemlje da naprave planove mera ograničenog kretanja, kakve su već na snazi u Moskvi.

Bonus video: