Pedro Sančes: Potrebna nam je nepokolebljiva solidarnost da očuvamo Evropu

Dodao je da je Evropa "stvorena iz pepela uništenja i sukoba", da je naučila svoje lekcije i naučila jednu vrlo jednostavnu stvar: ako ne pobIJedimo svi, na kraju svi gubimo
1364 pregleda 2 komentar(a)
Pedro Sančes, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Pedro Sančes, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Ažurirano: 05.04.2020. 18:53h

Španski premijer Pedro Sančes ocijenio je da se Evropa tokom pandemije koronavirusa suočava sa najgorom krizom od Drugog svjetskog rata i pozvao zemlje Evropske unije na "nepokolebljivu solidarnost".

"Solidarnost među Evropljanima je ključan princip u okviru EU sporazuma. Ona se pokazuje u situacijama poput ove. Bez solidarnosti nema jedinstva, a ukoliko nema jedinstva, doći ćemo do nezadovoljstva i time ćemo veoma oštetiti kredibilitet evropskog projekta", napisao je Sančes u auotorskom tekstu za britanski Gardijan (The Guardian), koji prenosi portal Autonomija.

Dodao je da je Evropa "stvorena iz pepela uništenja i sukoba", da je naučila svoje lekcije i naučila jednu vrlo jednostavnu stvar: ako ne pobIJedimo svi, na kraju svi gubimo.

"Ovu krizu možemo pretvoriti u priliku da iznova izgradimo mnogo jaču Evropsku uniju. Ali, da bismo to postigli, moramo primeniti ambiciozne mJere. Ukoliko pristupimo bez dovoljno ambicije, doživJećemo neuspeh", poručio je Sančes.

Ocijenio je da je vrijeme da Evropa razbije "stare, nacionalne dogme".

Prema njegovim riječima, u narednim mjesecima, EU članice će neminovno preuzeti veće dugove da bi se izborili sa nečim što nije samo pandemija, već i ekonomska i društvena kriza.

"Upravo zato, odgovor ne može biti isti kao onaj predviđen za asimetrične ekonomske šokove, kao što su finansijske ili bankarske krize u jednoj državi ili grupi država. Ukoliko virus ne poštuje granice, ne bi to trebali ni mehanizmi finansiranja", ocijenio je Sančes.

Dodao je da ta solidarnost mora obezbijediti da ne postoje praznine između sjevera i juga i da niko ne bude zapostavljen.

"Ovo su veoma izazovna vremena koja zahtjevaju veoma odvažne odluke. Milioni Evropljana vjeruju u Evropsku uniju. Ne smijemo ih zaboraviti. Moramo im dati razloge da nastave da vjeruju. I moramo djelovati sad ili nikada, jer sada, upravo u ovom trenutku, sama Evropa je dovedena u pitanje", rekao je Sančes.

Bonus video: