Merkel: EU na najvećem iskušenju od svog osnivanja

Njemačka kancelarka se založila za to da Evropa postane više nezavisna u proizvodnji zaštitnih maski
1941 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, ocijenila je danas da se sa pandemijom novog koronavirusa Evropska unija (EU) suočava sa svojim najvećim iskušenjem od svog osnivanja.

Ona je takođe rekla na konferenciji za novinare u Berlinu da "odgovor" na tu krizu može samo biti "više Evrope, jedna jača Evropa i jedna Evropa koja dobro funkcioniše".

"Suočavamo se sa velikim izazovom za zdravlje našeg stanovništva," rekla je ona, podsjećajući da su u različitom stepenu sve zemlje pogođene pandemijom novog koronavirusa dok Italija i Španija imaju najveći broj umrlih u EU.

Zato, kako je rekla, u interesu je svih, kao i Njemačke, da Evropa "izađe jaka iz tog iskušenja".

Ona je govorila uoči važnog sastanka ministara finansija EU posvećenom ekonomskim i finansijskim instrumentima koje treba obezbijediti da se podrže privrede teško pogođene pandemijom koja je zaustavila takoreći cijeli kontinent.

Merkel
Merkel(Foto: AP)

Merkel se založila za to da Evropa postane više nezavisna u proizvodnji zaštitnih maski, u vrijeme kada je velika potražnja za maskama u borbi protiv Kovida-19 prerasla u oštru svjetsku konkurenciju da se dođe do njih.

"Iako se to tržište sada nalazi u Aziji, važno je da iz ove pandemije izvučemo iskustvo da je i nama potreban određen suverenitet, najmanje za jedan stub, da imamo sopstvenu proizvodnju", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da ta proizvodnja može da bude u Njemačkoj, ali da će takođe pokušati da se uspostavi širom Evrope.

Merkel je još jednom čvrsto odbacila da u ovoj fazi bude bilo kakvog ublažavanja restriktivnih mjera uvedenih u zemlji, gdje je počela nedjelja pred katolički Uskrs, kada brojni Njemci tradicionalno idu na putovanja, odlaze na more ili na selo. Rekla je da će se mjere ublažavati u etapama.

Njemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija, ali sve škole i većina prodavnica su zatvorene. Svi za koje je to moguće pozvani su da rade od kuće, i okupljanja od više od dvije osobe na javnim mjestima su zabranjena. Sve te mjere će ostati na snazi najkraće do 19. aprila.

Bonus video: