Norveška: Epidemija koronavirusa pod kontrolom

Da bi spriječila širenje virusa, Norveška je ograničila kretanje, zatvorila javna mjesta poput kafića, sala za vježbanje i frizerskih salona, a zabranila je i sportske i kulturne događaje
4308 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Norveške, Foto: Beta/AP
Detalj iz Norveške, Foto: Beta/AP

Norveška, koja je uvela poluizolaciju, uspjela je da stavi "pod kontrolu" širenje koronavirusa na svojoj teritoriji, ocijenila je danas vlada koja neće, međutim, ublažavati donijete mjere.

Stopa reprodukcije bolesti, odnosno broj osoba zaraženih od svakog pacijenta, pala je ispod jedan na 0,7 u odnosu na 2,5 prije usvajanja mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"To znači da smo stavili epidemiju pod kontrolu", rekao je na konferenciji za novinare norveški ministar zdravlja Bent Goe.

Da bi spriječila širenje virusa, Norveška je ograničila kretanje, zatvorila javna mjesta poput kafića, sala za vježbanje i frizerskih salona, a zabranila je i sportske i kulturne događaje.

Međutim, šetnja na otvorenom i džoging su dozvoljeni, a otvorena je i većina prodavnica.

Ovo poboljšanje ne povlači za sobom i ukidanje mjera koje je vlada donijela 12. marta.

"Danas smo uspjeli da stavimo pod kontrolu širenje virusa i želimo da u budućnosti sačuvamo tu kontrolu", dodao je norveški ministar.

Prema posljednjim podacima norveških zdravstvenih vlasti, u ovoj zemlji ima 5.755 zaraženih osoba i 59 umrlih.

"Ostaje još mnogo da se uradi", istakla je direktorka Instituta za javno zdravlje Norveške Kamila Stoltenberg.

Bonus video: