EU predstavila plan: Za borbu protiv korone 15,6 milijardi eura, Balkanu 3,8 milijardi

„Evropska unija neumorno radi na suzbijanju pandemije. Znamo da samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti širenje koronavirusa u svijetu. Stoga će Unija sazvati virtualnu donatorsku konferenciju kako bi mobilizovala potrebna sredstva i podržala Svjetsku zdravstvenu organizaciju pri pružanju pomoći najugroženijim zemljama"
8691 pregleda 2 komentar(a)
Ursula fon der Lejen, Foto: AP
Ursula fon der Lejen, Foto: AP

Evropska unija je predstavila plan, u okviru kojeg će partnerskim zemljama osigurati finansijsku podršku u iznosu od preko 15,6 milijardi eura iz postojećih sredstava za vanjsko djelovanje, kako bi ublažila posljedica pandemije u tim zemljama.

Zajedničkim djelovanjem EU će prvenstveno nastojati da odgovori na trenutnu zdravstvenu krizu i humanitarne potrebe, da ojača zdravstveni i sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije partnerskih zemalja, podrži njihove istraživačke kapacitete, te da ublaži socioekonomske posljedice krize.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je istakla da virus ne poznaje granice i da ovakav globalni izazov zahtijeva snažnu međunarodnu saradnju.

„Evropska unija neumorno radi na suzbijanju pandemije. Znamo da samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti širenje koronavirusa u svijetu. Stoga će Unija sazvati virtualnu donatorsku konferenciju kako bi mobilizovala potrebna sredstva i podržala Svjetsku zdravstvenu organizaciju pri pružanju pomoći najugroženijim zemljama.“

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel naveo je da se na pandemiju koronavirusa mora odgovoriti ujedinjenim, globalnim djelovanjem.

„Evropska unija i njene države članice daju svoj doprinos suzbijanju aktualne zdravstvene krize i njenih teških posljedica, u Uniji i u inostranstvu. Dok činimo sve kako bismo pomogli svojim građanima, moramo pružiti pomoć i našim partnerima u najbližem susjedstvu i šire kako bismo ublažili negativne posljedice na njihove izvore prihoda, stabilnost i sigurnost. Njihovi problemi su i naši problemi. Ovo je globalna borba i pobijedićemo ili izgubiti zajedno. Samo saradnjom, zajedničkim djelovanjem na međunarodnom nivou i multilateralnim rješenjima možemo napredovati prema istinskoj zajedničkoj budućnosti.“

3,8 milijardi eura za Zapadni Balkan

Evropska unija nastavlja da prilagođava svoj odgovor razvoju situacije te planira da se usmjeri na najpogođenije zemlje kojima je potrebna zdravstvena podrška, kao što su zemlje u Africi, na Zapadnom Balkanu, Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, dijelovima Azije i na Pacifiku, u Latinskoj Americi i na Karibima.Komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji podsjetio je da je u okviru globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, EU planirala više od 3,8 milijardi eura za Zapadni Balkan.

„Planirana sredstva biće preusmjerena u rješavanje njihovih sadašnjih stvarnih potreba, a to su hitan odgovor na zdravstvenu krizu, jačanje zdravstvenih sistema i ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije. Dijelimo isti kontinent i samo zajedno možemo uspjeti.“

Odgovor EU temelji se napristupu Tim Evropa, s ciljem spašavanja života kroz brzu i ciljanu podršku partnerima u borbi protiv pandemije. Kombinuju se sredstva Unije, njenih država članica i finansijskih institucija, prvenstveno Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kako bi se podržale partnerske zemlje. Prvi paketi mjera inicijative Tim Evropa već se sprovode u zemljama Zapadnog Balkana, u okviru kojih su za Crnu Goru opredjeljena 53 miliona eura bespovratnih sredstava .

Bonus video: