OSNIVAČ VIKILIKSA SE TRENUTNO NALAZI U ZATVORU U LONDONU

Asanž dobio dvoje djece dok je bio u ambasadi u Ekvadoru

Australijanac, kome Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da sude zbog špijunaže, otac je dvojice dječaka od dvije odnosno jedne godine koje je ima sa 37-ogodišnjom Stelom Moris, njegovom advokaticom porijeklom iz Južne Afrike
6009 pregleda 2 komentar(a)
Asanž, Foto: AP
Asanž, Foto: AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je da je dobio dvoje djece sa advokaticom iz tima njegovih branilaca, dok je bio sklonjen u ambasadi Ekvadora u Londonu tokom 2010-ih, piše britanski list Mejl on Sandej (Mail on Sunday).

Australijanac, kome Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da sude zbog špijunaže, otac je dvojice dječaka od dvije odnosno jedne godine koje je ima sa 37-ogodišnjom Stelom Moris, njegovom advokaticom porijeklom iz Južne Afrike.

Britanski dnevnik danas objavljuje na svom vebsajtu slike Asanža i njegovih sinova kao i razgovor sa Stelom Moris koja govori da se zaljubila u Asanža prije pet godina i kako planiraju da se vjenčaju.

Ona je odlučila da otkrije postojanje djece Gabrijela i Maksa zato što strahuje da je Asanžov život u opasnost ako ostane u londonskom zatvoru Belmarš gdje se sada nalazi, zbog pandemije novog koronavirusa.

Britanski sud odbio je krajem marta da uslovno oslobodi 48-ogodišnjeg Asanža koji strahuje da se ne zarazi koronavirusom. 

Sud je procijenio da postoje ozbiljni razlozi da se vjeruje da se on ne bi pojavio na budućim ročištima.

Preko Tvitera Vikiliks je prenio da Asanžova partnerka, majka dvoje male djece, moli britansku vladu da oslobodi njega, kao i druge osjetljive bolesnike u vrijeme kada koronavirus hara u zatvorima.

Asanž i njegova pravna zastupnica počeli su vezu 2015. godine. 

Asanž je prisustvovao rođenju dvoje djece u Londonu preko video linka a starijeg Gabrijela je vidio u ambasadi gdje mu je doveden. 

Djeca su britanski državljani prema listu Mejl on Sandej, i posjetili su oca u zatvoru.

Britanski sud je odložio do 18. maja raspravu o zahtjevu za izručenje osnivača Vikiliksa Americi, gdje je protiv njega podignuta optužnica zbog toga što je 2010. otkrio više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i u Avganistanu.

SAD mu stavljaju na teret da je stavio u opasnost izvore američkih službi.

Asanžovi advokati osuđuju političku proceduru zasnovanu na lažima.

Asanž je uhapšen u aprilu 2019. pošto je proveo sedam godina skriven u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje se sklonio pošto je prekršio odredbe uslovne slobode strahujući od izručenja Americi.

Preporučujemo za Vas