Rusija: Kolona vozila hitne pomoći čeka ulaz u bolnicu

U petak se pojavio snimak reda od pedesetak vozila hitnih pomoći koji čekaju da uđu u bolnicu. Jedan korisnik je podijelio fotografiju kolone vozila hitne pomoći iz Moskve i poručio kako je prizor bio strašan
3500 pregleda 1 komentar(a)
Kolona vozila hitne pomoći, Foto: Facebook.com/oleg.pyhtin.7
Kolona vozila hitne pomoći, Foto: Facebook.com/oleg.pyhtin.7

Dok se Rusija bori sa sve većom krizom koronavirusa i sve većim brojem oboljelih, na društvenim mrežama se pojavljuju snimci i fotografije koje pokazuju duge redove pred bolnicama i domovima zdravlja oko Moskve.

U petak se pojavio snimak reda od pedesetak vozila hitnih pomoći koji čekaju da uđu u bolnicu. Jedan korisnik je podijelio fotografiju kolone vozila hitne pomoći iz Moskve i poručio kako je prizor bio strašan.

“Nemamo se gdje više sakriti”, napisao je.

Do reda je navodno došlo zbog logističke greške jer u bolnici u koju su slali pacijente više nije bilo mjesta, prenosi Indeks.

"Do vrhunca još nije došlo"

Rusija ima 16.934 slučajeva koronavirusa i 148 smrtnih slučajeva od posljedica virusa.

Jedan zvaničnik iz Moskve je rekao kako se broj pacijenata udvostručio zadnjih dana, javlja independent.

“Mogu vam reći da do vrhunca još nije došlo. Nismo čak ni u sredini, tek smo na početku”, rekao je Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve za agenciju RIA.

“Mogu samo reći da je ozbiljan ispit pred nama i da se za njega treba pripremati”, dodao je.

"Čekamo u redu"

U međuvremenu, muškarac koji tvrdi da je radnik hitne pomoći je na Fejsbuku objavio fotografiju s dugim redom vozila hitnih službi izvan bolnice u moskovskom predgrađu.

“Radio sam noćnu smjeni. Pacijenta su iz Mitina doveli u Novogorsk, očito u Moskvi nema mjesta. Nisam ovo vidio šest godina. Čekamo u redu”, napisao je Oleg Pyhtin.

Сегодня работаю на скорой в ночную смену. Из Митино привезли пациента в больницу, в Новогорск, видимо в Москве некуда. Я ещё такого не видел за 6 лет! Стоим в очереди

Posted by Oleg Pyhtin on Friday, April 10, 2020

Ljudima koji žive u Moskvi je rečeno da ostanu kući osim ako je neophodno da izlaze van, a policija je u petak uhapsila 400 ljudi koji su kršili te odredbe i ispisala im kazne.

“Stanje će se pogoršati od ponedjeljka, raste broj pacijenata koji su ozbiljnije oboljeli”, rekao je Sobjanin i dodao kako nažalost vidi da se svi ne pridržavaju uvedenih mjera.

Zamjenica gradonačelnika je rekla kako je Moskva već prešla svoje granice kada se radi o bolnicama i njihovom radu. Indeks podsjeća da su u Rusiji su sve do kraja prošlog mjeseca govorili da nemaju epidemije i da je sve pod kontrolom.

Kritike na račun Putina

Ipak, kada je gradonačelnik Sobjanin počeo ispitivati te navode, situacija se promijenila. Neki kritikuju i Putina za kojeg kažu da je predugo čekao da uvede mjere protiv širenja virusa.

Kremlj pak odbacuje te navode, a Putin će uskoro predstaviti ekonomske mjere koje će pomoći poslovima na koje najviše utiče kriza.