Lavrov poziva na jedinstvo u borbi protiv koronavirusa

Na konferenciji za novinare Lavrov je odbacio tvrdnje Zapada da Kremlj pruža pomoć u nadi da će to doprinijeti da se ubedi Evropska unija da ukine sankcije Rusiji
1099 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters, Reuters
Lavrov, Foto: Reuters, Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas tvrdnje Zapada da Moskva koristi krizu koronavirusa da proširi svoj politički uticaj ukazujući da je svijetu potrebno jedinstvo da savlada pandemiju.

Lavrov je rekao da nagovještaji nekih za Zapada da Rusija ima zadnje namjere pri pomaganju Italiji u odgovoru na virus posledica "rusofobije".

Rusija je poslala vojne ljekare i stručnjake za dezinfekciju u Italiju u vrijeme kada je rastao broj zaraženih i umrlih od korona virusa prošlog mjeseca. Sličan ruski tim kasnije je poslat i u Srbiju, podsjeća AP.

Na konferenciji za novinare Lavrov je odbacio tvrdnje Zapada da Kremlj pruža pomoć u nadi da će to doprinijeti da se ubedi Evropska unija da ukine sankcije Rusiji.

Sankcije SAD i EU uvedene su kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine i navodnog ruskog pomaganja separatistima u istočnoj Ukrajini. Njima je ograničen ruski pristup globalnim finansijskim tržištima i blokiran transfer zapadne tehnologije. Rusija je odgovorila zabranom uvoza većine zapadnih poljoprivrednih proizvoda.

Upitan da li će se Moskva zalagati za ukidanje sankcija, Lavrov je rekao da Rusija neće to tražiti.

"Ukoliko EU shvati da je taj metod iscrpljen i odustane od svojih odluka donijetih 2014. godine mi ćemo biti spremni da uzvratimo istom mjerom", rekao je on.

Lavrov je takođe kritikovao "one na Zapadu", koji su nagovijestili da bi Kina trebalo da plati nadoknade zbog navodnog propuštanja da dovoljno rano upozori o slučajevima virusa u zemlji, koji su prijavljeni u decembru.

Ne pominjući izričito SAD Lavrov se takođe usprotivio kritici Svjetske zdravstvene organizacije. "Upozorio bih protiv pokušaja da se politizuje epidemija korona virusa, i to se ne odnosi samo na ulogu SZO", rekao je Lavrov i dodao da međunarodni napori u suzbijanju virusa treba da budu ujedinjeni.

"Važno je uzdržati se od upiranja prsta i shvatiti da se suočavamo sa zajedničkom opasnošću protiv koje možemo samo da se borimo zajedno", dodao je Lavrov. On je ukazao na isporuku medicinske opreme Americi ranije ovog meseca i rekao da je Moskva spremna da učini i više ako bude potrebno.

On je istakao i da je američki predsjednik Donald Tramp rekao u nedavnom telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom bi SAD mogle Rusiji da pošalju medicinsku opremu kada se njihove zalihe povećaju, hvaleći to kao "partnerski pristup".

Bonus video: